Začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o RTV

Foto: DZ RS

Slovenska demokratska stranka (SDS) je v državni zbor vložila preko 6.200 podpisov za zakonodajni referendum glede spremembe Zakona o RTV Slovenija, ki jo je po hitrem postopku potrdila aktualna vlada Roberta Goloba.

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji ob vnovičnem odločanju o noveli zakona o RTV, na katero je Državni svet v sredo vložil odložilni veto, novelo vseeno potrdil. Za je glasovalo 50 poslancev.

Zakon je škodljiv iz več razlogov, med drugim vladajoča politika z enim zamahom obglavlja celotno vodstvo RTV, menijo v največji opozicijski stranki SDS.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je opozorila, da je koalicija s sprejemanjem zakona po nujnem postopku ponovno kršila Poslovnik državnega zbora, iz razprave pa izključila civilno družbo. Nujni postopki in izredne razmere je očitno modus operandi aktualne koalicije, poudarja Jerajeva.

Zakon naj bi sicer pripravili predvsem v strankah Levica in SD, skupno z Gibanjem Svoboda pa naj bi potem na RTV Slovenija opravili velike kadrovske čistke in odstranili vse, ki morda mislijo drugače od njih. Enoumne, povsem njim naklonjene in njim podrejene, naj bi bile potem tudi vsebine programov.

Predsednica državnega zbora mora zdaj v sedmih dneh določiti 35-dnevni koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Potrebnih bo 40.000 podpisov, zbiranje naj bi predvidoma začelo teči 1. septembra.

Foto: Pixabay

Idejo referenduma podpirajo tudi v opozicijski NSi, saj menijo, da je objektivnost medijev tako pomembna, da je nujni postopek po katerem je DZ obravnaval vladno novelo zakona, nesprejemljiv.