Množično cepljenje v Posočju: PETINA IDRIJČANOV

Foto: Špela Kranjc

V goriški regiji je glede novih okužb še vedno najbolj na udaru mestna občina Nova Gorica, kjer je bilo v torek kar 444 aktivnih okužb. Število le teh se je v zadnjih dneh zelo povečalo tudi v občinah Šempeter-Vrtojba in Kanal. Goriška regija sodi med najuspešnejše regije v državi po cepljenju. Prednjači idrijska občina, kjer se je doslej s prvim odmerkom cepilo že 19 odstotkov občanov, so v sporočilu za javnost zapisali v Regijskem štabu CZ za severno Primorsko.

V Posočju se danes prvič izvaja organizirano množično cepljenje za prebivalce treh občin: Tolmin, Kobarid in Bovec.

Po podatkih NIJZ sodi Severna Primorska med najuspešnejše regije pri cepljenju. V goriški regiji je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih 15.836 prebivalcev 13 občin kar znaša 13,37 odstotni delež; nekaj višji je ta le v koroški in zasavski regiji. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 7.746 prebivalcev, kar je 6,54 odstoten delež in ta je najvišji med regijami. Na ravni države znaša 5,4 odstotka.

Iz podatkov NIJZ-ja in Sledilnika za covid-19 je razvidno, da je trenutno na severnem Primorskem 14-dnevna pojavnost okužb najnižja v občini Idrija, kjer je bilo dne 30.3. 2021 le 20 aktivnih okužb (pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 170). V občini Cerkno je trenutno 16 aktivnih okužb. 

Foto: Špela Kranjc

Ekipa Zdravstvenega doma Tolmin je v tamkajšnjem Kinogledališču s cepljenjem danes začela že ob 7. uri. Predvideno je, da bo akcija, ki poteka ob podpori štabov CZ vseh treh občin, potekala vse do 19. ure. Za danes imajo v ZD Tolmin na voljo 650 odmerkov cepiva. V kolikor bo zadostna dobava cepiv, nameravajo cepljenje organizirati vsak četrtek.

Iz ZD Tolmin obveščajo občane vseh treh občin, da se je potrebno za cepljenje nujno prijaviti pri osebnem zdravniku (po elektronski pošti ali telefonu). Le tako bodo vsi zainteresirani za cepljenje uvrščeni v enotno evidenco prijavljenih, ki jo Zdravstveni dom Tolmin vodi za celotno območje, ki ga pokriva, in sicer od Petrovega Brda do Bovca.

Foto: Špela Kranjc

V občini Idrija so doslej z enim odmerkom cepili že 19, v občini Cerkno pa 14 odstotkov prebivalcev, sporočajo iz ZD Idrija. Z dvema odmerkoma je bilo doslej cepljenih 8 odstotkov občanov Idrije in 6 odstotkov občanov Cerknega. Interes za cepljenje je doslej skupaj izrazilo skorajda 4.300 ljudi iz omenjenih občin, kar pa predstavlja manj kot tretjino vseh prebivalcev v obeh občinah, so še sporočili iz tamkajšnjega ZD.