Cepljenje v Goriški regiji: DANES V IDRIJI IN TOLMINU, JUTRI V NOVI GORICI

Foto: Pixabay

S cepljenjem občanov, najprej najstarejših, ki niso v domovih, bodo na severnem Primorskem začeli danes v Idriji in Tolminu. Jutri bo cepljenje potekalo v Novi Gorici, v petek pa v Ajdovščini, sporočajo iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

V Idriji in Tolminu bo cepljenje potekalo v ambulanti zdravstvenega doma. Najprej bodo na vrsti občani nad 80 let. V ZD Idrija so za začetek prejeli 85 odmerkov cepiva, ki so ga v sorazmernem delu, glede na obseg opredeljenih pacientov, razdelili med splošne ambulante ZD Idrija in ZP Cerkno. Kot sporočajo iz idrijskega Zdravstvenega doma, bo cepljenje potekalo danes v popoldanskem času.

Foto: ZD Idrija

»Vrstni red prijav občanov za cepljenje pri osebnem zdravniku ne bo vplival na vrstni red cepljenja. Prednostni seznam namreč določata Ministrstvo za zdravje in NIJZ, zato bodo najprej cepljeni najstarejši, nato tisti s pridruženimi kroničnimi boleznimi.  Tistim, ki so se za cepljenje že prijavili pri izbranem osebnem zdravniku, ni potrebno ponovno preveriti stanja, saj bomo mi poskrbeli, da bodo obveščeni pravočasno.  Gre za pomemben korak k čimprejšnji vrnitvi v normalno življenje, čeprav se moramo zavedati, da bo učinek dosežen šele, ko bo cepljenih dovolj ljudi,« je v sporočilu pojasnil direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep, dr. med., spec. pnevmolog.

V Novi Gorici, kjer imajo na voljo 315 odmerkov cepiva, bodo s cepljenjem najranljivejših, ki niso v domovih, začeli jutri in sicer na eni lokaciji, v telovadnici podružnične šole Ledine, ki jo urejajo tudi ob pomoči pripadnikov občinske civilne zaščite. V ZD Nova Gorica načrtujejo, da bodo cepljenje izpeljali v enem dnevu.

V ZD Ajdovščina uvodno cepljenje pripravljajo v petek, 15. januarja. Potekalo bo med 14. in 19. uro v dveh ambulantah, ki se nahajata nasproti službe nujne medicinske pomoči. Ob tem so iz ZD Ajdovščina sporočili, da bodo občane o terminu cepljenja obveščali s SMS sporočili.

Kljub začetkom množičnega cepljenja pa bodo vsi štirje zdravstveni domovi na severnem Primorskem nadaljevali tudi testiranja s hitrimi antigenskimi testi: v Novi Gorici do petka med 9. in 13. uro na parkirišču pri sodišču, v Ajdovščini med 12. in 16. uro v prostorih Doma krajanov, v Tolminu (v športni dvorani Šolskega centra) danes med 14. in 18. uro ter jutri med 8. in 12. uro, v Idriji pa danes in v petek med 11. in 16. uro v pritličnih prostorih podhoda Magazin.

Foto: Pixabay

Hitro testiranje bo odslej organizirano tudi v Cerknem, in sicer ob četrtkih med 12. in 16. uro v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Zato gre zasluga tudi občini Cerkno in tamkajšnjemu štabu civilne zaščite. Do vključno torka, 12. januarja, je bilo v Idriji na množičnih testiranjih opravljenih skupaj 331 hitrih testov, od tega je bilo pozitivnih 20 oseb (6 % delež), so v sporočilu zapisali v ZD Idrija.