Začelo se je koledarsko poletje

Foto: Pixabay

Pred nami je najdaljši dan leta, Sončev obrat ali poletni solsticij. Začelo se je koledarsko poletje, ki se bo sklenilo 23. septembra z jesenskim enakonočjem. Pričarajte si čim lepši dan!

Današnji Sončev obrat ali poletni solsticij je na severni polobli najdaljši dan v letu, medtem ko je na južni polobli najkrajši dan v letu in začetek zime.

Ob 9.14 smo vstopili v koledarsko poletje. Sonce je vzšlo ob 5.12, zašlo pa bo minuto pred 21. uro. V poletje vstopamo v času prvega letošnjega vročinskega vala. V tem tednu so se temperature pri nas marsikje že povzpele preko 30 stopinj Celzija.

Na zahodu države bo prvi dan poletja zelo sončen, drugod bo prehodno nekaj več oblačnosti. Popoldne ali zvečer bo nastala kakšna nevihta. V zahodni polovici Slovenije bo pihal jugozahodnik, drugod veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 33 stopinj Celzija.

Foto: Pixabay – V času hude vročine ne pozabite tudi na živali

Dele južne, zahodne in srednje Evrope je zajel izrazit vročinski val. Marsikje so v nedeljo izmerili najvišjo junijsko temperaturo do sedaj. Kot poroča Agencija RS za okolje (Arso), se je ozračje na Češkem in v Nemčiji segrelo celo do 39 stopinj, na Poljskem 38, v Švici 37 in v Avstriji do 36,5 stopinje Celzija.