Začela se je akcija Varno brez telefona, pod drobnogledom tudi kolesarji in pešci

Foto: Pixabay

Danes se je začela 14-dnevna preventivna akcija Varno brez telefona. Policisti bodo poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Pod drobnogledom bodo tudi kolesarji in pešci.

Zadnja leta se uporaba elektronskih naprav za volanom povečuje, in s tem tudi število kršitev, kar velja tudi za Goriško regijo. V naslednjih dveh mesecih bodo policisti poostreno nadzirali uporabo mobilnega telefona in drugih naprav med vožnjo. Uporaba teh naprav je lahko v prometu zelo nevarna tudi za kolesarje in pešce.

Foto: Pixabay – Uporaba telefona je lahko med vožnjo zelo nevarna tudi za kolesarje in pešce

Četudi so oči usmerjene v vožnjo, naši možgani med uporabo elektronskih naprav ne vidijo, opozarjajo na policiji. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Nepravilna uporaba omenjenih naprav med vožnjo predstavlja slabih šest odstotkov vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov.

Foto: FB Slovenska policija, Pixabay (fotografija je simbolična)

Policisti bodo v naslednjih dveh tednih pozorni tudi na ostale kršitve. To velja tudi za uporabo varnostnih pasov, kjer je prav tako mogoče zaznati rahlo povečanje kršitev.