Začasna omilitev protikoronskih ukrepov: KAKO MED PRAZNIKI?

Foto: Twitter

Vlada je sinoči sprejela odločitev, da bo nekatere protikoronske ukrepe začasno omilila. Od 15. do 23. decembra bo tako v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

V epidemiološko najmanj obremenjenih regijah, in sicer Goriški, Osrednjeslovenski, Obalno-Kraški in Gorenjski bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča. V omenjenih štirih regijah odpirajo tudi trgovine z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Foto: ML

Kot je sporočil Janša, bo vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri. Dodal je, da bo vlada na četrtkovi seji obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

Foto: Pixabay – Kako bomo preživeli letošnje božično-novoletne praznike?

Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev kapacitet vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

“Z vami smo epidemijo uspeli zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva,” se je premier v imenu celotne vlade zahvalil zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejo zdravje in življenja. Ob tem je pozval k namestitvi aplikacije #Ostanizdrav in izpolnitvi prijave za cepljenje proti covidu-19. “Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno, s cepljenjem pa sčasoma spet normalno,” je poudaril Janez Janša.