Za vstop v Italijo tudi cepljeni na testiranje, ostali v 5-dnevno karanteno

Foto: Pixabay

Od danes je v Italiji cepljenje proti covidu-19 obvezno za zaposlene v šolah, policiste, vojake in reševalce. Za zdravstveno osebje je cepljenje obvezno že od pomladi. Od četrtka bo vstop v Italijo za druge članice EU, tudi za cepljene in prebolele, možen le ob testiranju. Necepljeni bodo morali v obvezno petdnevno karanteno.

Italija je bila najbolj prizadeta v prvem valu epidemije, v zadnjih tednih pa v naši zahodni sosedi znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V torek so jih zabeležili skoraj 21.000, umrlo je 120 covidnih bolnikov.

Italijanska vlada je zaradi pandemije novega koronavirusa podaljšala izredne razmere do 31. marca prihodnje leto.

Zaradi slabe epidemiološke slike je Italija že pred tednom zaostrila ukrepe ter necepljenim onemogočila dostop do večine javnih prostorov, kot so restavracije, kulturne ustanove ali športna prizorišča. Dostop imajo le prebolevniki in cepljeni. To pravilo bo v veljavi vsaj do 15. januarja 2022.

Foto: Pixabay

V torek pa je italijanska vlada sklenila, da bodo morali od četrtka necepljeni potniki iz drugih članic EU po prihodu v Italijo v petdnevno karanteno, medtem ko se bodo morali cepljeni pred vstopom v državo testirati na okužbo z novim koronavirusom. Pravila naj bi veljala do 31. januarja.

Zaposleni v Italiji, ki ne bodo spoštovali uredbe o obveznem cepljenju, ne bodo mogli opravljati svojega dela in ne bodo upravičeni do plače. V primeru kršitev odredbe, jim grozijo kazni do 1.500 evrov.

Foto: Pixabay

Jutri se bo v Italiji začelo tudi cepljenje otrok, starih od pet do 12 let, vsi zdravstveni delavci pa bodo pozvani k cepljenju s poživitvenim odmerkom.