Minuli konec tedna so se v Ajdovščini ponovno zbrali ljubitelji testenin iz vse Slovenije, ki so na tradicionalnem in največjem slovenskem festivalu testenin – Pašta Fešti – lahko okušali skoraj 30 različnih jedi iz testenin izpod rok številnih vrhunskih kuharskih mojstrov.

Gurmanski recepti Masterchefov, Michelinovih nagrajencev in številnih drugih virtuozov kulinaričnih užitkov so na Lavričev trg privabili več tisoč ljudi in postregli s preko 1000 kg kuhanih testenin.TPrimorci res vedo, kako se reči streže! Bolje rečeno: Primorci res vedo, kako se pašto streže! Za letošnjo Pašta Fešto sta organizatorja – Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte s še več ponudniki na Lavričev trg privabila prek tisoč obiskovalec in postregla prek 1000 kg postreženih testenin.  Osrednji trg in sosednje ulice so napolnile stojnice zvenečih imen kulinarike, ki so pred očmi obiskovalcev pripravljali raznolike jedi iz najboljše ajdovske pašte: od obrazov, ki jih poznamo iz Masterchefa, kot so Mojmir Šiftar, Sara Rutar in Adam Šerc, do nosilcev Michelinovih zvezdic, kot sta Jorg Zupan in Igor Jagodic. Poleg Osrednjeslovenske je Pašta Fešta zbrala tudi imena iz Postojnskega konca in celo Goriških brd, kot npr. Bistro Štorja, kmetija Hudičevec, Hiša Marica in drugi.TA ključni so tudi letos ostali ponudniki iz Vipavske doline, kot so fantje iz gostilne KrhneFaladur, svetovni podprvak v kuhanju testenin Matjaž Cotič iz Koče na Kokoši, Turistična kmetija Lisjak, ekipa iz picerije Porka Eva, Julijana Krapež in še številni drugi, ki so obogatili tudi vinsko ponudbo. »Vesel sem, da je dogajanje združilo več različnih področij v skupen namen – druženje in medsebojno povezovanje ob pestrosti in bogatosti okusov, ki jih nudi naša rajska dolina«, je dogodek pospremil župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin.T»Ocenjujemo, da se je letošnjega festivala udeležilo okoli 10.000 obiskovalcev, veliko jih je bilo iz lokalnega okolja, vendar pa je očitno glas o dobri pašti in super fešti segel daleč, saj je bilo letos, v primerjavi z lani, večje število obiskovalcev tudi iz drugih koncev Slovenije. To nas še posebej veseli, saj je glavna ambicija Pašta Fešte – in seveda tudi našega društva – naučiti Slovence, kaj je dobra pašta, in kulturo priprave dobre pašte ter ljubezni do te jedi širiti tudi izven Primorske«, je dejal Blaž Praček, predsednik Društva ljubiteljev pašte.

 

Festival je bil tudi prizorišče finalnega tekmovanja osnovnošolskih ekip za naziv Mlinochef, letos že tretjega po vrsti. Na odru Pašta Fešte so se v kuhanju testenin pomerile štiri ekipe, tri iz predtekmovanj in ena po izboru občinstva na družabnih omrežjih Mlinotest: dve ekipi iz OŠ Šturje Ajdovščina – Šturski Gurmanki in Pomladni Šturki; Petra in Karolina iz OŠ Sečovlje ter ekipa Vogrinki iz OŠ Ivana Roba Šempeter. Strokovno komisijo v sestavi Igorja Jagodica, chefa restavracije Strelec, kot predsednika strokovne komisije ter Matjaža Cotiča, Julijane Krapež in Mateje Tominec, strokovne sodelavke v Mlinotestu, je najbolj prepričal osvežujoč krožnik Pomladnih Šturk: jajčni rezanci v kremni omaki z limono in meto.T»Mlinochef smo v Mlinotestu zasnovali s ciljem, da bi preko zdrave tekmovalnosti najmlajše ozaveščali o pomenu kakovostne in uravnotežene prehrane ter jih naučili, da je uravnotežen lahko tudi preprost, hiter in okusen obrok, kot je pašta. Preko tekmovanja se naučijo tudi o kakovosti testenin in o njihovi pripravi, hkrati pa razvijajo kulinarično ustvarjalnost. Odrasli včasih pozabimo na to, kako neobremenjeni so naši otroci s »klasičnimi« recepti in kako hitro vsrkajo novo znanje, če jim ga predstavimo na zanje zanimiv način. Prav število prijavljenih otrok na Mlinochef delavnice in tekmovanje je pokazatelj, da smo na pravi poti in da zanimanje za kuhanje med mladimi narašča«, je ob priložnosti povedal direktor prodaje in marketinga na Mlinotestu, Jernej Murn.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ajdovščina