Z ošpicami okuženi moški se je mudil tudi na Primorskem: STE GA SREČALI?

Foto: Pixabay

Izkazalo se je, da se je odrasla oseba, ki je bila okužena z ošpicami, mudila tudi na obali, natančneje v zdravstvenem domu ter na urgenci v Izoli. Pred tem je bilo ugotovljeno, da je prejšnji teden obiskala ljubljansko pediatrično kliniko in bila tam v stiku z 250 osebami.

Foto: Wikipedia – Koža bolnika z ošpicami

V izolskem zdravstvenem domu je bilo virusu izpostavljenih 41 oseb, na urgenci 31, v družinskem krogu in med sodelavci 13 oseb, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer še niso prejeli obvestila o kakšnem novem primeru okužbe.

Foto: Pixabay

Ošpice so nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic iz rodu morbilivirusov in družine paramiksovirusov. Prenaša se kapljično z okuženimi izločki ust in nosu, bodisi neposredno, bodisi posredno prek kužnih delčkov v izdihanem ali izkašljanem zraku. Ošpice so zelo nalezljive. V istem gospodinjstvu z bolnikom zboli kar 90 odstotkov oseb, ki niso imune. Inkubacijska doba bolezni znaša 4–10 dni in v tem času simptomi ne nastopijo. Bolnik je kužen v času od pojava prvih simptomov ter še 3–5 dni po tem, ko nastopijo prvi izpuščaji.

Uredništvo