Z dializnim centrom v Kobaridu državi privarčevali preko 750.000 evrov

Foto: Twitter

Danes so v Kobaridu obeležili deseto obletnico dializnega centra, ki so ga ustanovili bolniki kot neprofitni zasebni zavod. Prireditve so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, poslanec DZ Danijel Krivec in predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Milan Osterc.

V desetih letih so v kobariškem dializnem centru v povprečju opravili 14 dializ dnevno, le s kilometrino do šempetrske bolnišnice pa so v tem obdobju državi privarčevali preko 750.000 evrov.

Društvo ledvičnih bolnikov Posočje je bilo ustanovljeno leta 1999. Najprej je organiziralo prevoze svojih članov na dializo, zatem pa se je porajala ideja o lastnem centru, ki so ga sprva želeli organizirati kot dislocirano enoto šempetrske bolnišnice. Ker tam niso naši posluha, so se odločili za odprtje zasebnega zavoda. Društvo je v dobrih šestih letih ob podpori vseh treh posoških občin in državne politike prišlo do nove stavbe in opreme za 17 dializnih mest ter interni stične ambulante, kjer gostujoči zdravniki opravijo potrebne preglede.

V kobariškem dializnem centru še vedno pogrešajo stalnega zdravnika specialista nefrologa, prav tako imajo nekaj težav pri zagotavljanju medicinskih sester, ki morajo biti za dializo posebej izšolane. Epidemijo covida-19 zaenkrat prestajajo uspešno, nakupili in opremili so tudi kontejner za dializo okuženih bolnikov, ki so ga za enega bolnika tudi že uporabili.

Kot je povedal direktor zavoda in predsednik Društva ledvičnih bolnikov Posočje Božo Kanalec, so samo pri kilometrini privarčevali skoraj toliko, kolikor je pred desetimi leti znašala začetna investicija v zavod. V svojem govoru se je zahvalil petim medicinskim sestram in gostujočim zdravnikom, pa tudi vsem tistim, ki so leta 2006 darovali sredstva za izgradnjo dializnega centra.

Tovrstni dializni center je unikum, ne le v Sloveniji, ampak tudi Evropi, je v svojem nagovoru poudaril predsednik države Borut Pahor, ki je direktorju zavoda in predsedniku Društva ledvičnih bolnikov Posočje Božu Kanalcu izročil pisno zahvalo predsednika republike. Priznanje mu je podelil tudi predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Milan Osterc.