V Kulturnem domu Nova Gorica je v torek, 16. maja, potekala novinarska konferenca, na kateri je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) predstavil Tedne ljubiteljske kulture (TLK), ki bodo letos potekali med 19. majem in 18. junijem.

V tem času bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru potekalo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti, posebno vlogo pa bo v letošnji izdaji TLK odigrala lutkovna dejavnost. O poudarkih letošnjega TLK in pomenu ljubiteljske kulture so spregovorili Damjan Damjanovič, direktor JSKD, dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja JSKD za posebne projekte, Jani Šalamon, pomočnik direktorja za program, in Jan Pirnat, vodja Festivala Vizije 2023.

Zbrane je pozdravil Damjan Damjanovič, ki je poudaril velik pomen TLK za ljubiteljsko kulturo, saj širi glas o njeni neusahljivi ustvarjalnosti. Vseslovenska prireditev, zasnovana leta 2014 kot Teden ljubiteljske kulture, z namenom promocije in predstavitve ljubiteljske kulture, je z leti po obsegu in trajanju nenehno rasla, čemur je letos sledilo uradno preimenovanje v Tedne ljubiteljske kulture.

»TLK je promocijski projekt in želimo, da se v okviru prireditve sliši vse ljubiteljske ustvarjalce, ne glede na to, ali ustvarjajo posamezniki ali kot skupina, pomembno je, da sledijo svojim kreativnim potencialom, ki jih uresničujejo v svojem prostem času. Letošnji, pokovidni TLK, je pokazal, da kulturna društva znova delujejo v polnem zagonu, saj opažamo porast različnih dogodkov na vseh področjih ljubiteljstva,« pa je povedal dr. Tomaž Simetinger, ki je obenem opozoril na osnovno sporočilo TLK: »Ljubiteljstvo ni vezano le na množičnost in vrhunske izvajalce, na katere smo seveda izjemno ponosni, ampak tudi na tiste, ki s svojim ustvarjanjem, druženjem in kulturniškim delovanjem dvigajo kakovost življenja vsakega izmed nas. Seveda pa želimo s TLK opozoriti širšo javnost, da je v Sloveniji več kot 100 tisoč ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev, tako da bržkone vsak Slovenec pozna kakšnega od soustvarjalcev TLK ali pa celo sam sodeluje na katerem od dogodkov. In neizmerno bomo veseli, če nas bo občinstvo poiskalo in podprlo z aplavzom.«

Ob predstavitvi letošnjega programa je Jani Šalamon povedal, da so tokratno mesečno manifestacijo ljubiteljske kulture posvetili lutkam, hkrati pa kot doslej »JSKD spodbuja in vabi vse kulturne ustvarjalce, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo, ne glede na zvrst, da se s svojimi dogodki pridružijo vseslovenski akciji Tedni ljubiteljske kulture.«

Program je podrobneje razgrnil Jan Pirnat, ki je povedal, da Tedne ljubiteljske kulture skupaj z več kot 120 mladimi ustvarjalci odpirajo v Novi Gorici. »Ker letos v okviru TLK izpostavljamo lutkovno dejavnost, so mladi lutkarji iz vse Slovenije pripravili avtorski lutkovni projekt, ki pod umetniškim vodstvom večkrat nagrajenih mladih profesionalnih ustvarjalcev kombinira klasične lutkovne tehnike in gledališče objekta s sodobnimi tehnološkimi pristopi. V tekmovalnem programu Festivala Vizij bomo že drugo leto zapored gledali kar tri mladinske lutkovne predstave, sedem izbranih gledaliških predstav, 20 kratkih filmov v okviru FilmFreša in dela 12 mladih fotografov. Pridružite se nam na Poti okoli sveta in spoznavanju mladinske ustvarjalnosti. Vsi dogodki so kot vsako leto brezplačni,« je Pirnat povabil ogled festivalskih dogodkov.

K promociji ljubiteljske kulture v okviru TLK vsako leto povabijo k sodelovanju posebnega ambasadorja, ki letos prihaja iz lutkarskih vrst. Glas o lutkarstvu bo širila Katja Povše, lutkovna ustvarjalka in ambasadorka Tednov ljubiteljske kulture, ki je povedala, v »društvih in šolskih skupinah nastajajo lutkovne in gledališke predstave, koncerti, dogodki in prireditve, ki so prostor srečevanja posameznikov in idej. S Tedni ljubiteljske kulture želimo zgodbe vseh, ki so vključeni v kulturne dejavnosti, deliti na še večjem skupnem odru. Ljubiteljska kultura vam ponuja priložnosti, da odkrijete ali razvijete in uresničite svoje talente.«

Vizionarska mladinska ustvarjalnost

Program TLK obsega vse umetniške zvrsti, od letos vodilnih lutk do glasbe, gledališča, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine. Kot ugotavljajo pri JSKD, si je po epidemiji covid-19 najhitreje opomogla prav mladinska kultura, saj je število predstav, prijavljenih za festival Vizije, ki je eden od stebrov letošnjega TLK, tokrat celo preseglo število prijav iz let pred pandemijo. V izboru je namreč sodelovalo kar 44 gledaliških in lutkovnih predstav iz Slovenije in zamejstva (Italija in Avstrija), 44 filmov ter 32 fotografov in fotografinj, za festivalske nagrade – vizionarje – pa se bodo potegovali zgoraj navedeni izbrani ustvarjalci. Nagrade bodo podelili v nedeljo, 21. maja, ob 17. uri na malem odru SNG Nova Gorica, uro pred tem pa bodo v Rotundi SNG Nova Gorica odprli tudi že omenjeno fotografsko razstavo izbranih vizionarskih fotografij, ki so jo naslovili Drama vsakdana.

Vseslovenski TLK se vsako leto začne z nacionalnim odprtjem v enem od slovenskih središč – letos v Novi Gorici – ter se nadaljuje z večjimi regijskimi dogodki. Otvoritveni dogodek TLK, ki bo potekal v petek, 19. maja, ob 20. uri v Kulturnem domu Nova Gorica, bo v znamenju avtorske mladinske lutkovne predstave z naslovom Pot okoli sveta, v kateri sodelujejo štiri mladinske skupine z različnih koncev Slovenije.

Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo Republike Slovenije, dr. Aste Vrečko.

V okviru celotnega TLK bodo pripravili še nekaj dogodkov, na katerih glavne niti vlečejo lutke.  Omenimo državno srečanje lutkovnih skupin, ki bo potekalo v torek, 6. junija, na Ptuju, na katerem bo na ogled devet predstav po izboru državne selektorice Nike Bezeljak. Organizator vabi tudi na dve okrogli mizi, na katerih bodo razpravljali o lutkovni pedagogiki, priložnostih za zagon lutkovnih skupin v šolskem okolju, možnostih povezovanja profesionalnih ustvarjalcev z mentorji, ki delujejo v okviru OŠ in podobno. Prvo mizo, ki bo na sporedu v četrtek, 1. junija, v Kopru, pripravljajo v sodelovanju z vsemi pedagoškimi fakultetami PEF Koper, PEF Ljubljana in PEF Maribor, drugo, ki bo potekala v sredo, 14. junija, v Ljubljani, pa v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Kreativna baza