Spoštovane Slovenke in spoštovani Slovenci to je naš dan, dan državnosti. Iskrene čestitke ob 33. obletnici samostojne in suverene države Slovenije. Danes, 25. junija praznujemo dan, ki je v slovensko zgodovino zapisan z velikimi črkami. Vse najboljše Slovenija!

Na ta prav poseben dan praznujemo, da smo postali suveren narod in sam svoj gospodar na svoji zemlji. Nikoli prej in potem nismo bili tako poenoteni, kot smo bili pri izražanju svoje volje po osamosvojitvi in odcepitvi od takratne skupne države Jugoslavije.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

V nadaljevanju objavljamo čestitke slovenskih politikov začenši z poslanico predsednika vlade dr. Roberta Goloba.

Predsednik vlade dr. Robert Golob

Spoštovane državljanke in državljani, cenjeni rojaki v zamejstvu in po svetu

Mineva 33 let, odkar smo se namenili iti po poti državnosti. Naredili smo korak, ki ni bil brez tveganja, a bili smo pogumni in odločeni, da želimo živeti drugače. V svobodni družbi, ki bo temeljila na človekovih pravicah, vladavini prava, predvsem pa na solidarnosti in medsebojnem spoštovanju.

Praznujmo ponosno. Vse, kar smo v tem času dosegli kot posamezniki, kot narod in kot država, se prepleta v uspešno zgodbo. Naš ugled v mednarodni skupnosti raste, kar dokazujeta nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN ter vloga naše države pri mirovnih prizadevanjih v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Prepoznavni smo tudi po svoji zavezanosti trajnostnemu razvoju, ohranjanju narave in turistični odličnosti.

Življenje v Sloveniji je varno. Smo družba znanja, tuje naložbe z visoko dodano vrednostjo se vrstijo. Gospodarska rast je stabilna, raven inflacije smo uspešno spustili pod povprečje EU, brezposelnost pa je na zgodovinsko nizki ravni. V času te vlade sta se dvignili tudi pokojnina in minimalna plača.

A država niso le številke – gradimo jo ljudje. V tem času smo zrasli tudi kot družba. Naši športniki s svojimi dosežki žanjejo občudovanje vsega sveta. Slovenski umetniki bogatijo našo kulturo z vrhunskimi stvaritvami, znanstveniki pa s svojim znanjem doma in po svetu pomembno prispevajo k razvoju na številnih področjih raziskovanja.

Čeprav po številu prebivalcev nismo velika država, vedno znova dokazujemo, da lahko tekmujemo z velikimi, izjemnimi vizijami. In vedno lahko sežemo še više. Da, tudi v vesolje. Pred tednom dni je Slovenija postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije. Našim podjetjem in raziskovalnim ustanovam so se s tem odprla nova prostranstva mednarodnega sodelovanja, Slovenija pa bo svoj pečat odslej pustila tudi onkraj našega planeta.

Vse to me navdaja s ponosom in zavedanjem, da smo skupnost, ki se ne boji izzivov. Leta 1991 smo se odločili za pot samostojnosti in bodimo ponosni na to, kar smo dosegli. Naj bo ta dan simbol našega skupnega navdušenja nad ustvarjanjem priložnosti in sprejemanjem modrih odločitev za boljši svet. Ob državnem prazniku, dnevu državnosti, vam želim predvsem miru in blaginje. Uspehi, ki plemenitijo našo državo, pa naj nam služijo kot navdih za vse, kar lahko dosežemo skupaj.

Srečno, Slovenija in lepo praznuj!

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob današnjem prazniku zapisal:

“Draga Slovenija, na ta poseben dan ponosa in enotnosti slovenskega naroda ti želim neizmerno srečo, mir, preudarnost in pogum za nove izzive. Naj tvoje naravne lepote, slovenska kultura in izjemna dediščina navdihujejo današnje in prihodnje generacije. Srečen Dan državnosti!”

Predsednica Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je zapisala:

“Drage Slovenke in Slovenci ter državljanke in državljani, iskrene čestitke ob dnevu državnosti. Vse najboljše, ljuba Slovenija”

Romana Tomc je zaželela Sloveniji vse najboljše in dodala čudovito fotografijo s sporočilom, ki se dotakne.

Slovenija v srcu, vir: Romana Tomc, X

Tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki bo ministrstvo kmalu zapustil, saj je bil izvoljen za evropskega poslanca, je voščil ob dnevu državnosti vsem vojakom in vojakinjam že včeraj in voščilo namenil tudi vsem nam. Zapisal je:

“Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske opravljajo pomembno delo na mednarodnih misijah skupaj z drugimi vojskami. Od danes naprej jim bo na razpolago lastno transportno letalo, ali drugače povedano, odprt je t.i. “zračni most”.

Še zadnjič na funkciji ministra sem jih obiskal pred jutrišnjim dnevom državnosti in jim zaželel vse dobro za praznik.

Tudi vam vsem želim lepo praznovanje pomembnega praznika, ki obeležuje najsvetlejši trenutek naše zgodovine, vzpostavitev lastne državnosti. Ponosno praznujmo in izobesimo zastave.

Naj živi Republika Slovenija!”

Vse najboljše je vsem nam voščila tudi mlada Zala Tomašič, največje presenečenje evropskih volitev. Mlada Škofjeločanka je voščilu pripela tudi svojo fotografijo s slovensko zastavo.

Zala Tomašič, vir: X

Nič ni močnejšega kot narod, ki je poenoten, kot narod, ki diha kot eno, kot narod, ki ima iste sanje in skupen cilj. To smo že dokazali. V zadnjih letih sta na ta dan zaplapolali tudi dve slovenski zastavi velikanki, največja na Brezjah, ki je kar trinajst – metrska.

Ne dovolimo si, da nam to vzame kdorkoli.

Spoštovane Slovenke in spoštovani Slovenci to je naš dan, dan državnosti. Iskrene čestitke ob 33. obletnici samostojne in suverene države Slovenije. Danes naša domovina praznuje svoj 33. rojstni dan in praznujmo skupaj z njo.

S ponosom obesite slovensko zastavo.

Spletno uredništvo