Vrtnarije, drevesnice in cvetličarne znova obratujejo: DOVOLJENA GRADBENA DELA

Foto: Pixabay

Poleg prodajaln z živili, bencinskih servisov, lekarn in nekaterih drugih prodajaln lahko od danes znova obratujejo tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so tudi gradbena dela, a brez stika s potrošniki.

Sinoči je Državni zbor RS potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje.

Vlada je v četrtek med izjeme, za katere ne velja začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, uvrstila tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, ker imajo v tem času veliko pridelkov, ki so vezane na sezonsko prodajo in je bilo v vzgojo teh rastlin vloženega veliko sredstev in dela, kar bi lahko zaradi neprodaje propadlo. Prav tako se lahko z današnjim dnem znova izvajajo tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, a le v primeru, da ne prihaja do stika s potrošniki.

Foto: Pixabay

Tudi pri teh dejavnostih je nujna dosledna uporaba tako zaščitne opreme (maske, rokavice) kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. Če posameznik vrtnarije, drevesnice ali cvetličarne nima v občini prebivališča, je dostop v drugo občino dovoljen, vendar le do najbližje tovrstne storitve po javni cesti ali javni poti.