Vrste za brise in težave pri organizaciji dela v zdravstvu tudi na Goriškem

Foto: Pixabay, Marijan Močivnik - FB MONG

Včeraj so v Sloveniji ob 13.803 PCR-testiranjih potrdili 8.681 okužb z novim koronavirusom. Kar je največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je bil 62,9-odstoten. Včeraj je v državi umrlo 10 covidnih bolnikov.

Včeraj so v Goriški regiji potrdili nekaj več kot 430 novih okužb. Prednjači novogoriška mestna občina z 141 primeri (tedenski prirast je 78,1%, aktivnih primerov pa kar 1.246), je razvidno iz Sledilnika za covid-19.

Vir: FB Vlada RS

V Zdravstvenem domu Nova Gorica so včeraj opravili preko 700 brisov, v preteklem tednu pa je dnevno povprečje znašalo okoli 450, zato so bili primorani okrepiti kadrovske vrte. „Včeraj je bila vrsta daljša, kar pa je trajalo le slabo uro. Pacienti na odvzem brisa niso čakali več kot dobrih 20 minut, nakar smo zadevo rešili z okrepitvijo ekipe,“ pojasnjuje direktorica ZD Nova Gorica Petra Kokoravec. S številom brisov narašča tudi delež pozivnih izvidov, ki trenutno znaša že okoli 70 odstotkov. Zaslediti je mogoče tudi vse več primerov okužbe pri zaposlenih, zato so po priporočilih NIJZ že v preteklem tednu prešli v tretjo fazo organizacije dela.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 575 bolnikov, 155 jih potrebuje intenzivno nego. V šempetrski bolnišnici je danes umrl en bolnik s covidom-19. Trenutno imajo na zdravljenju 34 covidnih bolnikov, od tega jih 9 potrebuje intenzivno nego. Danes so v šempetrski bolnišnici sprejeli 7 novih bolnikov s covidom-19, odpustili pa so jih 4.

Foto: Pixabay

S težavami pri organizaciji dela zaradi porasta okužb se srečujejo tudi na Ajdovskem. Število brisov se je v primerjavi z začetkom novega leta povečalo tudi do 200 odstotkov. Zaradi okužb med zaposlenimi se tudi v ZD Ajdovščina srečujejo s težavami pri organizaciji dela v ambulantah. Ker morajo čimbolj tekoče organizirat PCR testiranja, direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar naproša, da se vsi držijo termina ter da se v naslednjih dneh po zdravniško pomoč obračajo le občani za nujna stanja oz. za urejanje neodložljivih zdravstvenih storitev.