Vročinski val bo popustil v ponedeljek: POZOR, TOPLOTNA OBREMENITEV!

Foto: Pixabay

V teh dneh je pri nas zelo velika toplotna obremenitev, ki neugodno vpliva na naše počutje. Če je le mogoče, se izogibajte vročini in zaužite dovolj tekočine. Osvežitev z dežjem prihaja v ponedeljek.

Zaradi suhega in vročega vremena je povečana možnost nastanka požarov v naravnem okolju. Zmanjšujejo se tudi količine podtalnice, vendar te še ne dosegajo ekstremno nizkih vrednosti, pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Foto: Ppixabay

Uprava za zaščito in reševanje zaradi povečane nevarnosti požarov v naravi svetuje previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Stanje nevarnosti požarov bo trajalo do prvih obilnejših padavin in znižanja temperatur, predvidoma do začetka prihodnjega tedna, so opozorili.

Foto: Pixabay – V ponedeljek naj bi nas osvežil dež.
Po podatkih agencije za okolje je zelo velika verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju predvsem na območju Bele krajine, Brkinov, Dolenjske, Kočevskega, Obale, Pomurja, Spodnjega Posavja in Zgornjesavskega.

Visoke temperature zraka povzročajo tudi večjo stopnjo izhlapevanja in porabo morebitne padavinske vode za rast rastlin. Zaradi tega se količina padavin, ki obnavlja podzemno vodo, zmanjša, kar neugodno vpliva na napajanje vodonosnikov.

Uredništvo