Vrhovno sodišče soglasno ugodilo reviziji: ODŠKODNINA SDS V PROCESU PATRIA

Foto: kraji.eu

Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji sodbe v primeru odškodnine, ki jo zaradi sojenja v zadevi Patria zahteva SDS. Sodba sodišča druge stopnje se razveljavi in se zadeva vrne Višjemu sodišču v Mariboru. Odločitev je bila sprejeta soglasno.

“Zadeva se sicer vrača na Višje sodišče v Mariboru, ki mora sodbo ustrezno obrazložiti, saj je bila le ta v pomembnih dejstvih neobrazložena, zaradi česar je bila podana kršitev 22. in 25. člena Ustave Republike Slovenije,” je sodbo komentiral odvetnik Franci Matoz, ki je poudaril, da ima velik pomen tudi dejstvo, da je bila odločitev sprejeta soglasno.

Stranka SDS se je odločila za odškodninsko tožbo proti državi, potem ko so leta 2014, tik pred državnozborskimi volitvami, protiustavno zaprli predsednika stranke Janeza Janšo, s tem pa stranki povzročili nepopravljivo škodo. Potem ko je SDS na 1. in 2. stopnji izgubila, so na Vrhovno sodišče RS vložili predlog za dopustitev revizije. Vrhovno sodišče je SDS v dveh od štirih točk ugodilo, zato je lahko pravni zastopnik stranke, torej Odvetniška družba Matoz, vložila revizijo.