Vrednost ozona presegla opozorilno vrednost

Foto: Pixabay

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu, na nadmorski višina 950 metrov, je danes vrednost ozona presegla opozorilno vrednost, presežena pa je bila tudi v Kopru. Merilna mesta so glede meritev ozona na takšnih mestih, da podatki veljajo za širšo okolico.

Na Otlici so preseganje opozorilne vrednosti zabeležili ob 16. uri, so sporočili z Agencije RS za okolje. Vrednosti ozona se lahko tekom dneva spremenijo, zato priporočajo sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani agencije.

Glede na vremensko napoved je pričakovati preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v soboto lahko po navedbah agencije pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočljivo je, da osebe s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi za zdrave ljudi je priporočljivo, da se v času visokih vrednosti izogibajo naporom.