Vodilna SDS povečuje prednost, v KUL-u se SD oddaljuje LMŠ in Levici

Foto: dz-rs.si

Po zadnji javnomnenjski raziskavi Parisfala  zanesljivo vodi stranka SDS, v opoziciji KUL pa je stranka SD za seboj pustila LMŠ in Levico, ki izgubljata podporo. V parlament bi se uvrstila tudi Lista Povežimo Slovenijo, ki jo anketa uvršča ob bok NSi.

Po javnomnenjski raziskavi bi v primeru volitev največ vprašanih volilo najmočnejšo stranko SDS (25,4 odstotka), ki je povečala prednost pred najbližjo zasledovalko. Na drugo mesto bi se s 15,4 odstotka glasov uvrstila stranka SD, za katero koalicijski partnerici LMŠ (7,3%) in Levica (6,7%) že precej zaostajata. Sledile bi stranka NSi s 5,1 odstotka glasov, lista Povežimo Slovenijo s 5 odstotki glasov in SAB s 4,3 odstotka glasov. 16,1 odstotka vprašanih še ne ve, koga bi volili, štirje odstotki vprašanih pa ne bi volili nobene stranke.

Anketa Parisfala je bila opravljena v 15 volilnih okrajih v vseh 8 volilnih enotah in potrjuje trende, ki jih večina drugih agencij ugotavlja v svojih rednih mesečnih analizah.

Foto: Facebook

Glede podpore političnim strankam po posameznih volilnih okrajih, med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, raziskava Parisfala razkriva, da stranka SDS največ podpore uživa v 2. volilnem okraju 5. volilne enote (Celje I), 6. volilnem okraju 7. volilne enote (Maribor II) in v 7. volilnem okraju 5. volilne enote (Velenje I). Stranka SD uživa največjo podporo v 10. volilnem okraju 5. volilne enote (Hrastnik-Trbovlje) in v 7. volilnem okraju 5. volilne enote (Velenje I).