Vlada pripravlja drugi paket ukrepov: SPROSTITEV NEKATERIH DEJAVNOSTI

Foto: Pixabay

Na včerajšnjem sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji in storitvah.

Po velikonočnih praznikih bodo lahko z delom najprej začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. Sprostitve gibanja na večje razdalje v tem trenutku po besedah govorca vlade Jelka Kacina ni med predvidenimi ukrepi. Rahljanje ukrepov bo odvisno od rasti števila obolelih in tistih na intenzivni negi.

Foto: Pixabay

Vlada pripravlja drugi paket ukrepov, s katerimi bodo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize. Predlagali so oblikovanje petih področnih problematik: trg dela, finančne ukrepe, davke in prispevke, turizem in kmetijstvo.

Po praznikih bodo postopoma začeli sproščati nekatere storitvene dejavnosti, med drugim servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščajo tudi tiste, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material. To je pomembno zaradi samooskrbe in dela na domu, pravi Počivalšek in dodaja: “Spremljamo epidemiološko sliko in splošno stanje, pri vsakem posamezniku pa je, da dosledno upošteva pravila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.”

Foto: Pixabay

Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln, ki pretežno prodajajo tehnično blago, kamor sodijo na primer bela tehnika in pohištvo. Vključili pa bodo tudi prevzemna mesta spletnih trgovin. “V obdobju epidemije proizvodnje nismo in ne bomo omejevali. Praksa je pokazala, da v proizvodnih obratih ni žarišč virusa. Delodajalci so dobro organizirani, delo v večini proizvodnih obratov poteka nemoteno. Delodajalci morajo zagotoviti varne pogoje za delo,” je poudaril minister in delavce pozval, da upoštevajo vse varnostne ukrepe.