Vlada podaljšala nižje trošarine za gorivo in elektriko do konca julija

Foto: Pixabay

Na včerajšnji seji je Vlada RS z uredbo še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, in sicer na elektriko ter pogonska goriva, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje.

Vlada je izdala spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, skladno s katerimi se ohranjajo trenutne višine trošarin še nadaljnje tri mesece, in sicer od 1. maja do 31. julija 2022, s čimer želi na področju davčne politike reševati stiske prebivalstva in gospodarstva zaradi visokih cen nafte.

Predsednik vlade Janez Janša je že pred časom napovedal, da bo vlada glede cen elektrike ukrepala, dokler ne bodo nižje po spremembi evropske formule za izračun cen, sredstva pa da bodo prerazporedili iz elektropodjetij. „Sredstva za financiranje te vrzeli bomo vzeli iz viškov, ki se ustvarjajo, ko slovenski proizvajalci električne energije to energijo zaračunavajo po višji ceni. Glede na to, da gre v glavnem za državna podjetja, bomo ta sredstva preusmerjali. Tako da vlada bo intervenirala, dokler bo treba,“ je povedal Janša.