Vlada je sklenila obisk Goriške regije: CERAR JE OPTIMIST

Slovenska vlada na čelu s predsednikom dr. Mirom Cerarjem in lokalnimi gospodarstveniki je na zaključnem srečanju obiska v Goriški regiji z naslovom Regionalni razvojni dialog za Severno Primorsko ugotavljala, da je to regija priložnosti, kar še posebej velja za področje turizma in gospodarskega razvoja. Premier je poudaril, da je regija odličen primer razvoja z zglednim sodelovanjem in trdim delom.

»Vemo, da je Goriška regija že sedaj gospodarsko zelo uspešna in ima številne potenciale, naravne, kulturne in seveda tudi človeške, ob seveda jasnih izzivih, kot so slabša demografska slika in drugo. Vlada je pripravljena v tej smeri regiji iti nasproti,” pravi predsednik slovenske vlade Miro  Cerar, ki se mu je še posebej zanimiva zdela zamisel o posebni ekonomski coni, ki naj bi jo po besedah novogoriškega in goriškega župana, Mateja Arčona in Ettorea Romolia, ustanovili na območju teh dveh občin.

Foto: ML – V kakšno smer gre Goriška regija?

“Zgodbe, ki sem jih slišal in videl, so me navdihnile z optimizmom,” je še dejal Cerar in obljubil, da se bo še vračal na obisk v to regijo. Župani in gospodarstveniki so predlagali, da raje v manjši zasedbi, da bodo lahko pogovori bolj produktivni.

V imenu gospodarstvenikov sta kritiko vladi izrazila Ivo Boscarol iz Pipistrela in Silvan Peršolja iz Vinske kleti Brda. Boscarol je dejal, da je kljub ukinitvi slovensko-italijanske meje, ta še vedno prisotna. Pogoji za gospodarstvenike se namreč razlikujejo v vsaki od držav Evropske unije. Peršolja je opozoril, da so slovenski normativi strožji od evropskih, kar naj bi bilo krivo za nekonkurenčnost slovenskega gospodarstva.

GORIŠKA REGIJA JE STARA IN REDKO POSELJENA

Severnoprimorska ali Goriška statistična regija meri 2.325 kvadratnih kilometrov in šteje 13 občin. V regiji živi 117.931 prebivalcev, njihovo število pa se letno zmanjšuje za 0,9 na 1000 prebivalcev. Prebivalstvo v regiji je v povprečju drugo najstarejše med vsemi slovenskimi regijami, povprečna starost pa znaša 44,2 let. Območje je predvsem zaradi goratega in težko dostopnega področja v Zgornjem Posočju in na Idrijsko-Cerkljanskem redko poseljeno. Gre za drugo najredkeje poseljeno slovensko regijo, kjer živi le 51 prebivalcev na kvadratni kilometer; slovensko povprečje znaša 102 prebivalca na kvadratni kilometer. Število delovno aktivnih prebivalcev Goriške regije je s  57,9 odstotka nekoliko višje od slovenskega povprečja (57,2 odstotka). Povprečna plača je z dobrimi 1006 evri pod slovenskim povprečjem, ki je za nekaj manj kot 25 evrov višje.

Uredništvo