Vlada je podaljšala epidemijo za 30 dni: DO 17. DECEMBRA

Foto: gov.si - Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin

Danes je vlada še za 30 dni podaljšala epidemijo covida-19, ki jo je razglasila z 19. oktobrom. Odlok o podaljšanju epidemije začne veljati v sredo in bo trajal do 17. decembra, sporočajo iz vladnega urada za komuniciranje.

Soočamo se z virusom, ki ga nismo poznali in kot opozarjajo epidemiologi ga še vedno spoznavamo, pojasnjuje vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in dodaja: “Dokler ne bomo imeli na voljo učinkovitega cepiva, je zamejevanje stikov ob doslednem upoštevanju samozaščitnih ukrepov, tudi na javnih mestih, edina pot za preprečevanje najslabšega scenarija, ki se je številnim državam, tudi Italiji, zgodil v prvem valu.”

Foto: e-maribor.si

Okužba z novim koronavirusom še naprej hitro širi med prebivalstvom, ki krepko presega normalno obolevnost. “Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno, razglasitev epidemije na celotnem območju Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije,” pojasnjujejo iz vladnega urada za komuniciranje.

Tako kot v spomladanskem valu epidemije so se danes znova zaprle nenujne trgovine, ustavil se je javni potniški promet. Že od konca prejšnjega tedna je prepovedano zbiranje ljudi razen družinskih članov. Vrtci so odprti le za nujne primere, pouk v osnovni šoli že drugi teden poteka na daljavo, v srednjih šolah in na fakultetah pa še dlje.

Foto: Pixabay

Epidemija traja že nekaj časa, kar vpliva na naš vsakdan, na naše počutje in odnose. Kot je poudaril Kacin je v trenutnih okoliščinah ključnega pomena, da stopimo skupaj, da ravnamo odgovorno, zrelo in solidarno. Le tako bomo lahko krivuljo širjenja virusa obrnili navzdol.