Vipava 1894 je začela z odkupom grozdja: DOBRA LETINA

Foto: Pixabay

Včeraj so v vinski kleti Vipava 1894 začeli s prevzemom grozdja. Tako količinsko kot tudi po kvaliteti se obeta zelo dobra letina. V vipavski kleti pričakujejo, da bodo odkupili okrog 3.300 ton grozdja. S ceno vinogradniki niso pretirano zadovoljni.

65 odstotkov vinogradnikov, ki oddajajo grozdje v vipavsko klet, se je odločilo za podpis dolgoročnih pogodb. S tem so se zavezali, da bodo tri, pet ali celo deset let oddajali pridelano grozdje vipavski družbi, to pa jim bo prineslo tudi dodatek pri siceršnji ceni grozdja, pojasnjuje direktor in solastnik vinske kleti Vipava 1894 Michael Blaschitz.

V vipavski kleti so načrtovali odkup okrog 2.300 ton grozdja, a se je količina okvirno povečala za dodatnih 1.000 ton. Za podpis prodajne pogodbe se je namreč odločilo 100 vinogradnikov več kot pred lansko trgatvijo; skupaj 350.

Foto: FB Vipava 1894 doo

S ceno za odkup grozdja pridelovalci niso preveč zadovoljni. Za kilogram naj bi prejeli od 20 centov do enega evra. Z boljšo kvaliteto grozdja se utegne cena dvigniti za 30 odstotkov, v primeru podpisa večletne pogodbe pa še za dodatnih 5 odstotkov. Vinogradniki lahko pričakujejo, da bodo za kilogram kvalitetnega grozdja v povprečju zaslužili med 0,80 in 1,10 evra, pojasnjujejo v vipavski kleti.