50 LET ŽENSKE ODBOJKE NA GORIŠKEM

 

Po celotedenskem dogajanju, ko Nova Gorica diha v ritmu odbojke, bomo vrhunec praznovanja 50-letnice ženske odbojke na Goriškem dočakali v soboto, 20. maja. Na Bevkovem trgu v centru mesta se obeta veličastna prireditev v družbi eminentnih gostov in športnic, za pravi spektakel pa bodo poskrbeli Amaya, Goriški pihalni orkester in plesalci MN Dance Company. Prav posebno plesno presenečenje pripravljajo aktualne državne viceprvakinje v odbojki – domače igralke GEN-I Volley! Slavnostni govornik bo predsednik slovenske vlade Robert Golob, ki je v preteklosti imel pomembno vlogo pri razvoju goriške odboje.

vir: Arhiv in Nik Velikonja za OK Gorica

Ženska odbojka na Goriškem je pomembno zaznamovala Novo Gorico in še vedno sooblikuje utrip mesta in mladih. Pred natanko 50 leti se je oblikovala prva ženska odbojkarska ekipa pod vodstvom prof. Ivana Kovačiča, ki je verjel, da je odbojka najbolj »žensko eleganten šport«. Na polovici stoletja se k izjemnim rezultatom ozira tudi predsednik OK Gorica dr. Dejan Paravan, ki je prepričan, da so uspehi kluba rezultat srčnosti in predanosti ljudi, ki soustvarjajo zgodbo goriške odbojke: 

»V teh letih se je odbojki v Novi Gorici uspelo pozicionirati kot ženski ekipni šport številka ena. Zato so zaslužni na eni strani igralke, predvsem pa vsi tisti, ki so delali na klubu, skrbeli za razvoj mladih in kluba in  nenazadnje tudi za to, da se je tradicija ohranjala. Zato je to praznovanje slavje in zahvala vsem njim, ki so poskrbeli, da se je ta lep šport ohranil na tako visoki ravni!«

Hkrati pa opominja tudi na veliko vlogo, ki jo OK Gorica s svojim zgledom in vzgojo vnaša v domače okolje:

»Ogromno deklic in deklet v Novi Gorici je odraščalo ob odbojki in še vedno ob odbojki zdravo odraščajo v požrtvovalne, borbene, delovne, organizirane posameznice, ki se zavedajo, da je v slogi moč. Ta duh potem prenašajo v vse pore življenja v našem mestu.« 

vir: Arhiv in Nik Velikonja za OK Gorica

NOVA GORICA BREZ ŽENSKE ODBOJKE NI ISTA

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel meni, si zato odbojka na Goriškem več kot zasluži praznovanje, kakršnega se veselimo v soboto»Očitno so bili pravi ljudje na pravem mestu ob pravem času, ki so s strokovnim delom in ogromno mero entuziazma pripeljali klub do te stopnje, kjer je danes in omogočili, da so iz njega izšle odlične igralke, ki so tudi ambasadorke naše občine, tako na državni ravni kot tudi širše,” s ponosom ugotavlja Turel in ob čestitkah zaključuje: »Prav gotovo je za Novo Gorico kot mesto, ki športu namenja veliko, to zelo velik doprinos in obogatitev skupnosti.«

Poleg osrednjega večernega dogodka s častno podelitvijo priznanj in razkritjem novega dresa igralk GEN-I Volley bo pestro že cel dan. Največ zanimanja je zagotovo za Tekmo legend, na kateri bodo zaigrale številne igralke, ki smo jih lahko videli skozi 50 let. Med njimi rekorderka z 18 sezonami v OK Gorica Katarina Spačal, z nami bodo tudi Lana Ščuka, ki se samo zaradi dogodka vrača v Slovenijo, in znamenita trojica Mori – mama Patricija in hčerki Eva in Nika – obe odlični odbojkarici.

Dogodek, ki je odprt za vse obiskovalce, pa bo imel tudi dobrodelno noto. V sodelovanju s Pošto Slovenije in UNICEF-om lahko posamezniki ali podjetja že oddajo svojo ponudbo za nakup UNICEF-ove Punčke iz cunj, ročno izdelane unikatne punčke v dresu igralk GEN-I Volley. Z zbranim zneskom pomagamo pomoči potrebnim otrokom iz nerazvitih držav. Svojo ponudbo lahko oddate do 20. maja prek maila: [email protected].

Več o programu lahko preberete tukaj. Nikar pa ne spreglejte tudi razstave 50 let ženske odbojke na Goriškem, ki se nahaja v izložbah Modnega doma Nova Gorica na Bevkovem trgu.

vir: Arhiv in Nik Velikonja za OK Gorica

GEN-I in HIT d.d. – ključna podpornika odbojkaric

OK Gorica je doma vedno čutil podporo; tako s strani mestne občinenavijačev, kot tudi s strani domačih sponzorjev, brez katerih si športa danes preprosto ne moremo več predstavljati. Pri tem sta bila zadnja tri desetletja ključna podpornika v ključnih trenutkih tako GEN-I kot tudi HIT d. d.. Oba ob ženski odbojkarski ekipi iz Nove Gorice ostajata tudi v prihodnjih letih.

»Že več desetletij nudimo trdno osnovo za napredek in rast kluba. Tako bo tudi ostalo. Zavezujemo se, da bomo klub in novogoriško žensko odbojko podpirali tudi v prihodnje: konkretno s podpisom pogodbe za naslednje tri sezone,« je naznanil predsednik uprave družbe HIT d.d. Tomaž Repinc.

»Gospodarsko okolje je zelo spremenljivo,« poudarja dr. Paravan, ki je tudi predstavnik glavnega sponzorja GEN-I, »zato se mi zdi pomembno, da različne gospodarske družbe podpiramo Klub in šport na splošno. Prav je, da držimo skupaj! Kot ekipa!«

Spletno uredništvo,

Vir: OK Gorica