Po zaenkrat še neuradnih podatkih je včerajšnja velika zmagovalka na volitvah definitivno Slovenska demokratska stranka z 4 mandati, poraženka pa Gibanje svoboda in celotna koalicija, ki je skupaj dobila je 3 mandate. Volitve pa zaznamuje tudi najvišja volilna udeležba in največje presenečenja Zala Tomašič, ki je najmlajša izvoljena evropska poslanka v zgodovini Slovenije

Zmagovalka včerajšnjih volitev v Evropski parlament v Sloveniji je stranka SDS, ki ji je uspelo dobiti kar štiri evropske poslance. Volivke in volivci so v evropski parlament poslali Romano Tomc, Milana Zvera, Branka Grimsa in Zalo Tomašič, ki je verjetno tudi največje presenečenje evropskih volitev.

Največje presenečenje letošnjih volitev je nedvomno 28-letna Zala Tomašič, članica podmladka SDS in je novinka v politiki. Njen preboj iz zadnjega mesta na listi je bil prav neverjeten, saj je prejela kar 26.799 preferenčnih glasov, kar predstavlja kar dobrih 13 odstotkov vseh glasov, namenjenih stranki. Število glasov še ni dokončno, ker se glasovi še štejejo. Po preferenčnih glasovih je za sabo pustila večje število politikov, saj se je po številu glasov uvrstila na visoko 5 mesto.  S svojimi 28. leti je najmlajša izvoljena poslanka iz Slovenije doslej.

DVK neuradni rezultati, posnetek zaslona

Gibanju Svoboda je v nasprotju z nekaterimi napovedmi uspelo dobiti le dva mandata. V Evropi ga bosta zastopala Irena Joveva in Marjan Šarec. Po enega poslanca so dobile še Vesna, ki jo bo v parlamentu zastopal Vladimir Prebilič, NSi, kjer so volivci namenili največ glasov Mateju Toninu in SD z Matjažem Nemecem. Presenetljivo dobro se je sej je z SD do konca borila SLS, ki ji je poslanski mandat za las ušel. Vsekakor pa je zanimiv tudi podatek, da je dobil Peter Gregorčič z liste SLS prejel skoraj 7.000 preferenčnih glasov več kot Matjaž Nemec.

DVK neuradni rezultati, posnetek zaslona

Po zaenkrat še neuradnih podatkih je bila Slovenska demokratska stranka daleč najbolj prepričljiva tudi, ko gre za odstotek dobljenih glasov. Zbrala je 30,65 odstotka vseh oddanih glasov. Gibanje Svoboda jih je prejelo 22,15 odstotkov. Na tretjem mestu z 10,52 odstotki je končala Vesna, na četrtem Socialni demokrati z 7,73 odstotkom glasov in  NSi z dobljenimi 7,66 odstotki. SDS je zmagala v vseh 9 enotah in Slovenijo obarvala rumeno.

DVK neuradni rezultati, posnetek zaslona

Včerajšnje volitve odmevajo tudi po Evropi, saj je po zmagi desne sredine v Franciji Emmanuel Macron razpustil parlament in povedal, da bo razpisal volitve in to že za čez 3 tedne. Belgijski premier pa je prav tako odstopil.

Največja poraženka teh volitev je nedvomno stranka Gibanje Svoboda z le dvema mandatoma. Prav tako lahko rečemo, da je celotna koalicija razočarala, saj je poleg omenjenih dveh mandatov Gibanja Svobode, prejela le še en mandat Socialnih demokratov, za katerega so trepetali vse do konca štetja.

Letošnje evropske volitve pa je vsekakor zaznamovala tudi najvišja udeležba do zdaj pri nas, saj se je volitev udeležilo kar dobrih 41 odstotkov. Pred petimi leti je bila volilna udeležba pod 30 odstotki.

Spletno uredništvo