Včeraj v Sloveniji 189 okužb: TRI V TOLMINU

Tolmin
Foto: Občina Tolmin

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 2.509 testov na novi koronavirus in pri tem potrdili 189 okužb. Trije bolniki so včeraj umrli. Štiri nove okužbe so potrdili tudi v Goriški regiji; tri v tolminski občini, eno pa v ajdovski. Danes bo vlada predstavila nove ukrepe.

V bolnišnicah zdravijo 111 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 20 potrebuje intenzivno nego. Pojavnost okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni pri nas 101.

Okužbe z novim koronavirusom so v ponedeljek potrdili v 78 občinah. Znova je bilo največ primerov v Ljubljani (32), deset so jih našteli v Kranju, devet v Mariboru. Štiri nove okužbe so odkrili v Goriški regiji; tri znova v Tolminu, kjer imajo trenutno 19 aktivnih okužb, skupaj pa doslej 26, eno pa v Ajdovščini (skupaj 35, 14 aktivnih). Največji delež aktivno okuženih je še naprej v Črni na Koroškem (1,554 odstotka), kjer so odkrili tri nove primere, sledijo Mežica (0,674 %), Vitanje (0,443 %) in Zreče (0,430 %).

Foto: Sledilnik covid-19 – Včerajšnje nove okužbe po regijah

Popoldne, predvidoma ob 15. uri, bo premier Janez Janša predstavil napovedani načrt sprejemanja ukrepov v 2. valu širjenja novega koronavirusa. Ukrepi bodo vezani na pojavnost okužb z novim koronavirusom, število hospitaliziranih s covidom-19 in število tistih, ki potrebujejo intenzivno nego.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Kakšne ukrepe lahko pričakujemo? Med drugim je bilo zadnje o možnostih dodatnega omejevanja druženja na manjše število ljudi, omejevanje števila ljudi v lokalih ter dodatno zagotavljanje zmogljivosti v bolnišnicah za bolnike s covidom-19, v kolikor bo potrebno, tudi na račun nekaterih nenujnih zdravstvenih dejavnosti.