Včeraj kar 55 novih okužb: V PRIMERU NARAŠČANJA ZAOSTRITEV UKREPOV

Foto: Pixabay

V torek so v Sloveniji potrdili 55 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, opravili pa so 1.608 testiranj. V primeru naraščanje števila okužb, se znova obetajo zaostritve ukrepov.

Višje število potrjenih okužb v enem dnevu kot danes so zabeležili 1. aprila, in sicer 56, in 26. marca, ko so potrdili 70 okužb. Aktivno okuženih je trenutno 486 oseb.

Včeraj je ena oseba s covidom-19 umrla. Trenutno je hospitaliziranih 26 oseb, štiri potrebujejo intenzivno nego. Dve osebi sta bili odpuščeni iz bolnišnice, sporoča vlada RS.

Foto: Facebook Vlada RS

Po ocenah infektologinje Bojane Beović, ki je tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je naraščanje števila okužb v tem tednu, ko se je po poletnih počitnicah ponovno začela šola zaskrbljujoče.

Beovićeva poziva šole, da upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Izvajanju obšolskih dejavnosti, kjer prihaja do mešanja različnih skupin otrok, pa v trenutnih razmerah ni naklonjena.

Foto: Arhiv Bojana Beović

“To je tisto, kar smo želeli preprečiti, a očitno nismo bili uspešni. Sčasoma bomo videli, kaj bo to pomenilo za širjenje po šolah. Epidemiološka služba je na preži. Čim bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati. To pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se jih bo res upoštevalo,” pravi Bojana Beović, ki poziva medije, naj ne relativizirajo stvari, da ena stvar pomaga samo 70-odstotno, saj 70-odstotno vendarle pomaga.

V Sloveniji je bilo doslej opravljenih 160.479 testiranj na novi koronavirus, potrjenih je bilo 2.924 okužb, umrlo je 134 oseb, aktivno okuženih pa je 468 oseb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletna stran Sledilnik za covid-19.

Foto: gov.si – Milan Krek

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek opozarja, da 14-dnevna kumulativa števila okuženih na 100.000 prebivalcev v Sloveniji še naprej narašča.”Epidemija se ne umirja, počasi smo na 23 okuženih na 100.000 kar nas uvršča med rumene države.”