Včeraj v Sloveniji 4.902 testov in rekordnih 707 okužb: 10 V AJDOVŠČINI, 9 V NOVI GORICI

Foto: vipavskadolina.si

V torek so opravili 4.902 testa na okužbo z novim koronavirusom, potrjenih je bilo rekordnih 707 okužb. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. 32 novih primerov so zabeležili v Goriški regiji.

V bolnišnicah se zdravi 210 bolnikov, od tega jih 35 potrebuje intenzivno zdravljenje. 17 bolnikov s covidom-19 so odpustili iz bolnišnice. V primerjavi s ponedeljkom se je število novih okužb skoraj podvojilo. V torek je bilo opravljenih največ testiranj doslej, od opravljenih testov jih je bilo 14,4 odstotka pozitivnih.

Foto: Facebook Vlada RS

V torek je bilo potrjenih 707 okužb z novim koronavirusom razdeljenih po 140 občinah. Največ novih okužb in sicer 100 so zabeležili v prestolnici, kjer je trenutno skoraj 700 aktivno okuženih. V Kranju so potrdili 38 novih okužb, v Domžalah 25 in v Radovljici 24. 32 novih primerov, kar je največ doslej v enem dnevu, so včeraj zabeležili v devetih občinah Goriške regije, največ v Ajdovščini 10 in Novi Gorici 9. Tri okužbe so odkrili v občini Šempeter-Vrtojba, po dve v občinah Kobarid, Tolmin, Cerkno in Idrija, po eno pa v občinah Renče-Vogrsko in Vipava. Le še pet občin v Sloveniji se še ni srečalo z okužbo.

Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 9.938 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 175 bolnikov s covidom-19. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi aktivno okuženih 4.248 ljudi, število okuženih na 100.000 ljudi v 14-dnevnem obdobju se je povzpelo na 202,75. 

Foto: Pixabay

Vodja intenzivnega oddelka na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je opozoril, da je pričakovati, da bo 70 okuženih od v torek potrjenih 707 okužb v prihodnjih 14 dneh potrebovalo hospitalizacijo, od njih bo 15 potrebovalo intenzivno zdravljenje. Statistika namreč kaže, da 10 odstotkov okuženih potrebuje hospitalizacijo, od njih pa petina intenzivno zdravljenje. Opozoril je na to, da so ravno intenzivne enote ozko grlo pri obravnavi, primanjkuje predvsem usposobljenega kadra za obravnavo kritično bolnih ljudi. Deloma bodo lahko to premostili s premeščanjem kadra, nenujne posege bodo prestavljali na poznejše termine, a Jereb opozarja, da tudi ti ukrepi ne bodo možni v nedogled.

Vir: NIJZ – Starostne skupine okužb

Zaradi polne infekcijske klinike bi lahko v prihodnjih dneh bolnike začeli nameščati na ortopedsko kliniko. Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike UKC Ljubljana trenutno zdravijo 16 bolnikov s covidom-19, ki so kritično bolni, imajo hudo prizadeta pljuča in dihajo s pomočjo ventilatorja. “Nihče ni varen pred covidom-19, najmlajši bolnik na intenzivi je star 42 let in nima kakšnih drugih bolezni,” pojasnjuje Jereb in dodaja, da naj bi bil po ocenah okužen že vsak 150. Slovenec, zato poziva vse, da spoštujejo ukrepe.