V Vrhpolju smrt zaradi ogljikovega dioksida: OČE IN SIN OBLEŽALA V KLETI

Foto: Pixabay

Danes zjutraj je bila policija obveščena, da v kletnih prostorih stanovanjske hiše na območju naselja Vrhpolje pri Vipavi negibno ležita dva moška in ženska. Moškima navkljub oživljanju žal ni bilo pomoči, žensko pa so reševalci uspeli ohraniti pri življenju. Po prvih podatkih naj bi bili žrtvi oče in sin iz Vrhpolja.

Po ugotovitvah kriminalistov in policistov pokojnika, stara 67 in 27 let, nista umrla nasilne smrti, pač pa najverjetneje zaradi vdihovanja ogljikovega dioksida v vinski kleti. 63-letno žensko so odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, sporočajo s Policijske uprave Nova Gorica.

Ogljikov dioksid je gostejši od ostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju. Policija svetuje, da prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, uporabniki zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih oziroma naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami.
Foto: Pixabay

Ogljikov dioksid je plin brez vonja in barve.  Ob vdihavanju v visokih koncentracijah lahko povzroči tudi zadušitev. V ustih povzroči kisel okus, v nosu in grlu pa pekoč občutek. Oba pojava povzroča ogljikova kislina, ki nastaja ob raztapljanju ogljikovega dioksida v sluznici. Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom z gorečo svečo.

Foto: ML

Zdravnica, ki je prispela na kraj dogodka, je za pokojnika odredila sanitarno obdukcijo, s katero bo ugotovljen dejanski vzrok smrti. Policijska preiskava tragičnega dogodka na Vipavskem še poteka. O dogodku je bil obveščen preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Uredništo