V veljavi sedmi protikoronski zakon: 550 MILIJONOV EVROV VREDNI UKREPI

Foto: Pixabay

Danes je v veljavo stopil sedmi protikoronski zakon, ki ga je vlada v obdobju od izbruha epidemije covida-19 pripravila z namenom omilitve njenih posledic in pomoč gospodarstvu. Z novimi ukrepi, tokrat vrednimi 550 milijonov evrov, se bo med drugim pomagalo najbolj ranljivim skupinam prebivalstva, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom.

V sedmem protikoronskem zakonu je predvideno izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka najbolj ranljivim skupinam in sicer upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, otrokom do 18. leta starosti, staršem z več otroki, starejšim kmetom z nizkimi dohodki, novorojenčkom.

Foto: Pixabay

Zakon prinaša številne dodatne ukrepe na področju gospodarstva, ki naj bi podjetjem olajšali spopad z epidemijo, ohranili delovna mesta ter omogočili preživetje dejavnosti, ki v teh časih ne smejo poslovati oz. delujejo okrnjeno. Država bo podjetjem financirala nakupe antigenskih hitrih testov, na voljo bodo imela posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, uvaja pomoč prostovoljnim gasilcem ter določa vrsto ukrepov za kmetijstvo.

Vir: Facebook Vlada RS

Za čas epidemije zakon določa tudi denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, verskim uslužbencem pa za tri mesece mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov. Zaposleni v javnem zdravstvu in domovih za starejše, ki delajo z bolniki s covidom-19, bodo do konca leta 2021 prejemali za najmanj 30 odstotkov višje plače.