Cene pogonskih goriv se bodo v torek znova spremenile, kar predstavlja potencialno ugodno priložnost za voznike, ki bi radi prihranili pri stroških goriva. Napovedi kažejo, da se bosta tako dizel kot bencin pocenila, zato morda razmislite o tem, da s točenjem goriva še malo počakate.

Če vlada ne bo posegla v spremembo trošarin, se bodo cene goriv zunaj avtocest po izračunih portala Moje finance znižale. Cena za liter bencina naj bi padla za cent in pol, na približno 1,48 evra. Če se bo ta napoved uresničila, bo to najnižja cena bencina v zadnjih treh mesecih.

Kljub temu pa je bil bencin pred letom dni še cenejši, saj je stal približno 1,41 evra. Najvišjo ceno v zadnjem letu smo zabeležili konec lanskega septembra, ko je liter bencina stal 1,588 evra.

Nekoliko manjša bo pocenitev dizla, saj naj bi cena za liter tega goriva padla na približno 1,45 evra. Tako bo polnjenje 50-litrskega rezervoarja stalo okoli 72,5 evra, kar predstavlja pol evra prihranka. Liter dizla je bil pred letom dni cenejši še za dva centa.

Ministrstvo za energijo je nedavno predlagalo, da bi cene goriv spreminjale le vsak četrti teden, namesto vsakih 14 dni. Namen te uredbe je zagotoviti voznikom bolj stabilne in predvidljive cene goriva. Čeprav bi to lahko bilo koristno zaradi precejšnjih nihanj na trgu v zadnjih letih, trgovci opozarjajo, da bi se razlika v ceni v daljšem obdobju lahko povečala. V primeru izdatnejših podražitev pa bi se pred bencinskimi servisi lahko znova pojavile dolge kolone vozil.

Spletno uredništvo