V Tolminu se začenja 23. kreativni tabor Sajeta

Foto: FB Sajeta

V šestih festivalskih dneh naj bi se zvrstilo več kot 40 koncertov in glasbenih performansov z ustvarjalci iz osmih držav. Med izstopajoče zasedbe so uvrstili novosadsko skupino Obojeni program, ki deluje že štiri desetletja, a v Sloveniji redkeje nastopa. Letošnjo novost predstavlja sodelovanje s festivalom Od:vod, s katerim na Sotočje prihaja elektronska glasba.

Zaradi nižjih finančnih sredstev so morali program prilagoditi in odpovedati več glasbenikov iz tujine, tako da bo program nekoliko bolj slovensko obarvan, pojasnjuje član organizacijske ekipe Janez Leban.

Sajeta, ki nastala je iz želje po preseganju žanrskih omejitev, že več kot dve desetletji deluje kot kulturno umetniški laboratorij v naravnem okolju ter za teden dni ustvari pogoje za izražanje sodobnih ustvarjalnih praks zunaj urbanih središč. Cilj organizatorjev je tudi povezovanje raznolikega občinstva, brez generacijskih, socialnih ali geografskih razlik.

Na sporedu bodo tudi otroške delavnice, predstavitev knjige Blaža Kosovela Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo, v filmskem delu pa si bo med drugim mogoče ogledati dokumentarec o zasedbi Širom in njenih nastopih po Sloveniji.

Vir: FB Sajeta

Med nastopajočimi bodo tudi Gudio Möbius iz Berlina ter Lanhart Tapes v duu s Tijano Stanković iz Srbije, od koder pričakujejo tudi Svetlano Spajić, raziskovalko vokalnih tehnik različnih narodov, ki bo vodila eno od kreativnih delavnic. Kontrabasist Tomaž Grom bo nastopil s tolkalcem Zlatkom Kaučičem, premiero pa bo na Sajeti doživel duo, v katerega sta se povezala stara znanca festivala Ana Kravanja iz tria Širom in kitarist Vitja Balžalorsky, znan iz sodelovanja z zasedbo Laibach. Boštjan Simon bo v navezi z Elvisom Homanom predstavil elektroakustični projekt Aug.Unis. Primorski glasbenik Andrej Kobal bo predstavil projekt GranuRise ter izvedel delavnico in predavanje z naslovom Izrazne možnosti v eksperimentalni elektronski glasbi.