V soboto v Goriški regiji 65 novih okužb: 13 V NOVI GORICI IN BRDIH

Foto: FB Goriška Brda

Po podatkih NIJZ je bilo v soboto v Goriški regiji potrjenih 65 novih okužb z novim koronavirusom. Največ novih primerov, in sicer po 13, je bilo potrjenih v občinah Brda in Nova Gorica, v občinah Ajdovščina in Renče Vogrsko pa po 12.

Skupno število aktivno okuženih v Goriški regiji je 745. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 631, na državni ravni pa 1072.

Najugodnejše stanje v Goriški regiji je še naprej v kobariški občini, kjer imajo le 14 aktivno okuženih. Največ aktivnih okužb, 150, je trenutno v Občini Tolmin, v ajdovski občini jih je 129, v novogoriški pa 122.

Vir: Sledilnik za covid-19 – Okužbe po regijah v soboto, 31.10. 2020

Število aktivnih okužb v občinah Goriške regije: Tolmin 150, Ajdovščina 129, Nova Gorica 122, Idrija 78, Bovec 44, Renče-Vogrsko 39, Šempeter-Vrtojba 32, Brda 31, Miren – Kostanjevica 30, Vipava 29, Cerkno 25, Kanal ob Soči 22, Kobarid 14.

V Goriški regiji so trenutno najbolj najbolj na udaru domovi starejših občanov. V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo je stanje zelo resno saj je okužena velika večina od 93 stanovalcev, okužbe pa se vrstijo tudi pri zaposlenih, sporoča Regijski štab CZ za severno Primorsko. Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je položaj še zahtevnejši. Sploh, ker so že v normalnih razmerah zaposleni delovali na limitu. Vodstvo doma je tudi v stalnem stiku z tolminskim zdravstvenim domom, tolminsko občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite.

Foto: Pixabay

Okužbe se širijo tudi v domu v Renčah (Medic hotel – dom – institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega). Po zadnjem testiranju je pozitivnih 10 stanovalcev ter 8 zaposlenih. Vsi so že bili in ostajajo v samo-izolaciji. Z vodstvom Medic hotela je v stalnem kontaktu občinski štab CZ.

Vse več okužb je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu. Včeraj so namreč potrdili še 4 nove primere pri oskrbovancih in eno pri zaposlenih. Skupno je tako v tej enoti 11 okužb (9 med oskrbovanci in 2 med zaposlenimi). V centralni enoti v Novi Gorici je bil zabeležen še en primer, tako da je skupno število obolelih 5 (4 starostniki in 1 med zaposlenimi).