V slovenskih bolnišnicah več kot tisoč covid bolnikov: VRH DRUGEGA DELA EPIDEMIJE?

Foto: e-maribor.si

V sredo so v Sloveniji opravili 5.991 testiranj in potrdili 1.685 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 30 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Danes bodo znane morebitne spremembe ukrepov. Se bodo osnovnošolci vrnili v šolske klopi?

Delež pozitivnih izvidov na sredinih testiranjih je znašal 28,1 odstotka in je štiri odstotne točke nižji kot dan prej. Okužbe ostajajo razpršene po vsej državi, njihova pojavnost v zadnjih 14 dneh pa je v državi v povprečju 1.114 na 100.000 prebivalcev. Ta številka je v zadnjem obdobju začela padati, stanje v Sloveniji se po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina izboljšuje.

Vir: FB Vlada RS

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je prvič preseglo tisoč, v bolnišnicah se jih je namreč zdravilo 1023, med njimi 161 na oddelkih za intenzivno nego, kar je prav tako največ doslej. Kot je izpostavil Matjaž Jereb z ljubljanske infekcijske klinike, je to več kot dvakrat toliko kot v celotnem spomladanskem valu epidemije, ko je intenzivno zdravljenje potrebovalo 72 bolnikov. Število hospitaliziranih bo naraščalo še dva tedna. Jereb je izrazil upanje, da je Slovenija dosegla vrh drugega vala epidemije.

Danes bo dopisna seja vlade, po kateri bodo pripravili še eno novinarsko konferenco, na kateri bodo ministri predstavili morebitne spremembe ukrepov, povezanih z obvladovanjem epidemije. Znani bodo tudi nadaljnji ukrepi na področju šolstva. V tem tednu so osnovnošolci na podaljšanih počitnicah, v prihodnjem tednu pa naj bi ti nadaljevali pouk bodisi na daljavo bodisi v šolskih klopeh.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Bolniki prihajajo v bolnišnice z zamikom približno enega tedna, v takem razmaku se namreč lahko pojavijo novi zapleti v poteku bolezni. “Vrh števila hospitaliziranih lahko pričakujemo v enem do dveh tednih, v intenzivnih enotah lahko vrh še kasni. Do konca novembra bo vse jasno,” je ocenil Jereb, ki je znova pozval vse prebivalce Slovenije, naj upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, saj bomo le tako uspešni in bomo epidemijo obvladali.