V Sloveniji 45 smrtnih žrtev: ZDRŽATI ŠE TEDEN ALI DVA

Foto: Pixabay

Včeraj sta v Sloveniji umrla še dva bolnika s covidom-19, kar pomeni, da se je število smrtnih žrtev v epidemiji povzpelo na 45. V četrtek je bilo opravljenih 1234 novih testov na koronavirus, pri čemer so okužbo potrdili pri 36 ljudeh oz. doslej skupaj pri 1160 osebah, sporoča vlada RS.

Sodeč po številu novih primerov okužbe s koronavirusom bi lahko ocenili, da smo dosegli vrh epidemije, kar pa še ni gotovo. 

Foto: Arhiv Bojana Beović

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ljudi poziva, naj dobro premislijo o potrebi obiskov v času praznikov. „Treba je zdržati še kak teden ali dva,“ pravi Beovićeva in dodaja: „Ni se nam zgodilo to, o čemer poročajo iz drugih evropskih držav. Pri nas je zdravstveni sistem zdržal, ni zmanjkalo ventilatorjev in zaščitne opreme.“

Na severnem Primorskem že četrti dan ni bilo potrjenih novih primerov okužb s koronavirusom. Skupno število okuženih v regiji se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne povečuje in je pri številki 20. Oboleli prihajajo iz sedmih od 13-tih občin: Idrija, Tolmin in Nova Gorica po 5, Cerkno 2, Šempeter-Vrtojba, Bovec in Ajdovščina po 1.

V slovenskih bolnišnicah je bilo v četrtek 106 bolnikov s covidom-19, od tega 36 na intenzivni negi. Odpuščenih je bilo devet oseb, skupaj že 137. Doslej so v Sloveniji opravili 33.047 testov.

Kurjenje in uporaba odprtega ognja v naravi sta še vedno prepovedana, opozarja Regijski štab CZ za severno Primorsko. Za celotno državo je namreč razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Zaradi epidemije novega koronavirusa so namreč gasilci že dovolj obremenjeni z vsakodnevnimi aktivnostmi.