V šempetrski bolnišnici primanjkuje 35 medicinskih sester: IZGORELOST, PLAČE, DOPUST

Foto: ML

V bolnišnici v Šempetru so zaradi pomanjkanja medicinskih sester prestavili 30 operacij, je poročala TV Slovenija. Kot je povedal ortopedski kirurg in predstojnik kirurškega oddelka v šempetrski bolnišnici Danijel Bešič Loredan, gre za operacije, ki niso nujne. Vodstvo bolnišnice bo o problematiki pomanjkanja kadra v zdravstveni negi spregovorilo na današnji novinarski konferenci.

Zakaj medicinske sestre oz. tehniki odhajajo iz bolnišnice? Težava ni le v nizkih plačah, urediti bo potrebno tudi pogoje dela. Trenutno so medicinske sestre tako obremenjene, da si težko privoščijo dopust, zaradi preobilice dela pa so že povsem izgorele.

Foto: Pixabay

Na kirurškem oddelku primanjkuje toliko srednjih medicinskih sester, da lahko zapolnijo 20 postelj namesto 30, kolikor jih imajo na oddelku, pojasnjuje Danijel Bešič Loredan. Med leti 2013 in 2018 je v šempetrski bolnišnici dalo odpoved 142 medicinskih sester ali tehnikov. V šempetrski bolnišnici po trenutnih ocenah primanjkuje 35 srednjih medicinskih sester, 25 bi jih zaposlili za nedoločen, deset pa za določen čas. Iz bolnišnice so odšle medicinske sestre in tehniki z dolgoletnimi izkušnjami, ki jih bo v takšnih razmerah težko pridobiti nazaj.