V šempetrski bolnišnici 19 bolnikov s covidom-19: 35 POSTELJ IN 4 INTENZIVNE ENOTE

Foto: ML

V šempetrski bolnišnici je trenutno hospitaliziranih 19 bolnikov s covidom-19, eden od njih potrebuje intenzivno zdravljenje. To mesto so uredili znotraj obstoječega oddelka za covid-19.

Med hospitaliziranimi bolniki imajo na internističnem oddelku tri akutno bolne, okužene z novim koronavirusom. Te so osamili od ostalih in po potrditvi bolezni premestili na oddelek za covid-19.

V bolnišnici pripravljajo novo širitev. Kot pojasnjuje strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler bodo zagotovili 35 postelj in štiri intenzivne enote. Pričakujejo, da jim bo to uspelo še v tem tednu. “Ta številka je za našo ustanovo sicer precej visoka glede na razpoložljiv kader in medicinsko opremo, ki je žal nimamo v takem obsegu,” opozarja strokovna direktorica bolnišnice.

Župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič je skupaj s podžupanjo Damjano Pavlica in mestno svetnico Vido Škrlj na povabilo vodstva šempetrske bolnišnice obiskal tamkajšnji oddelek za bolnike s covidom-19. Seznanili so se s trenutnim stanjem na oddelku, kako zaposleni delujejo ter kakšno pomoč potrebujejo, da bi čim bolj olajšali samo zdravljenje bolnikov ter organizirali čim bolj učinkovito delovanje oddelka.

V šempetrski bolnišnici so začeli tudi akcijo zbiranja sredstev v lokalnem okolju za nakup nujne opreme za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Za nabavo večje opreme so že začeli postopke, nakup bo financiralo ministrstvo.

Za zdravljenje tako velikega števila bolnikov z okužbo potrebujejo tudi manjšo medicinsko opremo, za nabavo katere pa naprošajo gospodarstvo in individualne donatorje, da prispevajo denarna sredstva. Kot je povedala Savnik Winklerjeva, so se nekateri že odzvali.

Foto: UKC Ljubljana

Ob poslabšanju epidemiološke slike v regiji je prišlo tudi v šempetrski bolnišnici do manjšega izpada strokovnega kadra. Okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi zaenkrat še ni veliko, v skoraj 1000-članskem kolektivu jih je okoli 20. Kljub temu so iz bolnišnice pozvali sosednje zdravstvene domove, upokojene strokovne delavce ter študente s področja zdravstva za pomoč pri njihovem delu. Zdravstvena domova iz Nove Gorice in Ajdovščine sta se že odzvala in bosta zagotovila pomoč.

Kot pojasnjuje Savnik Winklerjeva, je prioriteta bolnišnice organizacija dela za obvladovanje bolezni covid-19. Predstojniki oddelkov že pripravljajo nove razporede ambulantnega dela. Ohranili bodo le storitve po stopnji nujnosti nujno in zelo hitro ter tam, kjer bo na voljo še dovolj kadra.