V novogoriški občini proti komarjem: TESTIRANJE PRIJAZNEGA SREDSTVA

Foto: Pixabay

Kako lepo bi bilo živeti brez tigrastih komarjev? Kdaj se jih bomo končno znebili? Vprašanja, ki si jih na Goriškem postavljajo že dlje časa, utegnejo v kratkem le dobiti pozitiven odgovor. Nad nepridipravi bodo namreč v novogoriški mestni občini (MONG) že to poletje testirali okolju prijazno sredstvo, ki ga bodo vnesli v peskolove in kanalizacijske jaške na območju Nove Gorice, Kromberka, Pristave, Rožne Doline in Solkana.

Mestna občina Nova Gorica je za svoje občane pripravila zgibanko o tigrastih komarjih. Vzporedno poteka tudi raziskava stanja populacije tigrastega komarja.

Preparat ni biocid in je primeren za zatiranje tigrastega komarja. Glede na veljavno zakonodajo sredstvo ni nevarno za zdravje in nima negativnih učinkov na vodno okolje. Deluje fizikalno mehansko in je učinkovito do štiri tedne. Na vodi ustvari tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj jajčec, ličink in bub v odraslega tigrastega komarja.

Foto: ML

Preparat proti komarjem je mogoče kupiti v prosti prodaji v cvetličarni na sedežu Komunale Nova Gorica. Namenjen je uporabi na stoječih vodah v kanalizacijah, odtokih, cestnih jaških, strešnih žlebovih, vodnih rezervoarjih, greznicah in podstavkih za lončnice. Občane ob tem prosijo, da uporabljajo preparat le v zgoraj omenjenih primerih oz. kjer je to potrebno ter da ga ne izlivajo v odtoke in naravo.

Za zmanjšanje populacije tigrastih komarjev lahko veliko storijo občani sami. Potrebno je pospraviti okolico domov, vrtove in druge prostore. Pomembno je odstraniti predmete in smeti, v katerih se lahko zadržuje voda, prazniti in umivati cvetlične lončke in korita ter tedensko menjavati vodo v vazah na pokopališčih, posodah za napajanje živali ter drugih posodah na odprtem.

Foto: Pixabay

Vzporedno z akcijo zatiranja tigrastih komarjev poteka tudi raziskava stanja populacije in monitoring učinkovitosti poskusnega vnašanja preparata s postavljanjem vab za jajčeca in odrasle komarje na izbrana mesta testnega območja.

V letih 2011 in 2012 so v mestu izvedli popis tigrastih komarjev, ki so tudi predmet raziskav dveh zaključnih nalog študentov. Rezultati raziskav kažejo, da je večje število komarjev prisotno v mestnem območju s hišami. Tu je namreč dovolj zelenja, ki nudi zatočišče odraslim osebkom, raznih posod z vodo, v katerih se razvijajo ličinke, ter hkrati tudi dovolj gostiteljev, na katerih lahko se samice hranijo.