V novogoriški občini cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu: POLOVIČNA CENA

Foto: Pixabay

Novogoriška mestna občina v sodelovanju z novogoriškim zdravstvenim domom v tem in prihodnjem mesecu organizirata akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu. Občina bo prispevala polovico stroškov prve in druge doze cepiva.

V novogoriškem zdravstvenem domu bodo cepljenje izvajali med 8. in 17. junijem v ambulanti splošne in družinske medicine Jasne Rovčanin. Ob ponedeljkih bo to mogoče med 14. in 16. uro, ob sredah pa med 11. in 13. uro. Cepljenje se bo po 14 dneh od prejetja prve doze nadaljevalo s prejemom druge doze.

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen osrednjega živčevja. Kot poroča spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se virus KME se na človeka najpogosteje prenese z vbodom okuženega klopa. V nekaj minutah po vbodu klopa se prenese s slino okuženega klopa. Virus KME se lahko prenaša tudi z vnosom nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov narejenih iz mleka kužne živine.

Promocijska akcija je namenjena občanom s stalnim bivališčem v novogoriški mestni občini. Subvencionirana cena enkratnega cepljenja zanje znaša dvanajst evrov. Da bo cepljenje učinkovito, je treba prejeti najmanj dve dozi cepiva, za popolno zaščito je priporočena tudi tretja doza.

Na cepljenje se morajo občani naročiti. Do subvencij so upravičeni vsi s stalnim bivališčem v mestni občini, razen otroci, rojeni v letih 2017 in 2016, ki se lani niso cepili ter odrasli, letniki 1971 in 1970, ki se lani niso cepili. Omenjenim stroške krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Foto: ML

Bolezen KME se prične po inkubaciji, ki traja najpogosteje 7 do 14 dni po vbodu klopa. Okrog tretjina bolnikov vboda klopa ne opazi. Značilna bolezen poteka dvofazno; prvo obdobje bolezni se kaže kot kratka neznačilna vročinska bolezen, ki traja običajno traja 2 do 4 dni, z mišičnimi bolečinami, utrujenostjo, glavobolom. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja nekaj dni do tri tedne. Drugo obdobje bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, ki se kažejo kot visoka vročina s hudim glavobolom, včasih s slabostjo in bruhanjem, lahko se pojavi celo nezavest in smrt. Pri otrocih in mladostnikih ima bolezen običajno lažji potek kot pri odraslih. Kljub temu je opisanih več primerov resnega poteka bolezni tudi pri otrocih. Pri starejših bolnikih (posebej starejših od 60 let) se pogosteje pojavlja resen potek bolezni, ki lahko vodi v paralize in večkrat pušča trajne posledice (slabši spomin, motnje ravnotežja, glavobol, motnje govora, slabši sluh, pareze). Smrtnost pri bolnikih s KME je 0,5 % do 2 %.