V Novo Gorico se vrača Letni kino Silvana Furlana

Foto: Kinoatelje

V mesto vrtnic se znova vrača Letni kino Silvana Furlana. Kot sporočajo iz Kulturnega doma Nova Gorica, bodo na velikem platnu Letnega kina Silvana Furlana v osmih večerih zaživele podobe filmskih klasik in sveže domače ter evropske produkcije.

Letni kino se začenja z danskim filmom Nažgani. Evropska filmska akademija ga je nagradila za najboljši film, režijo, scenarij in igralca, prejel pa je tudi Oskarja za najboljši mednarodni film.

Deveto edicijo letnega kina Silvana Furlana organizirata Kulturni dom Nova Gorica in Kinoatelje ob podpori Mestne občine Nova Gorica. Filmi bodo predvajani v originalnem jeziku in so opremljeni s slovenskimi podnapisi. Vse projekcije se začenjajo ob 21. uri in bodo brezplačne. V primeru slabega vremena si bo filme mogoče ogledati v Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Zaključek bo v petek, 6. avgusta, ko bo na sporedu italijanski film Meja, ki ga bodo simbolično predvajali na novogoriškem Trgu Evropa. S filmom se bodo poklonili filmskemu režiserju in cinefilu Francu Giraldiju, prejemniku nagrade Darko Bratina leta 2011.

Foto: ML – Zaključek Letnega kina Silvana Furlana bo v petek, 6. avgusta, izjemoma na Trgu Evropa, kjer si bo mogoče ogledati italijanski film Meja

Jutri (sobota) bo na sporedu italijansko-slovenski film Paradise – novo življenje, ki je dobitnik Vesne za najboljšo žensko vlogo, scenografijo in kostumografijo. Na projekciji filma bodo prisotni režiser David del Degana in člani filmske ekipe. V nedeljo bodo v sodelovanju s festivalom Kino Otok gostili italijanski film Lucio Dalla in njegova pesem Italije, s katerim se je režiser Pietro Marcello želel pokloniti velikemu italijanskemu kantavtorju Luciu Dalli. V prihodnjem tednu bodo na ogled še slovenski film Idealna mesta, v torek restavrirane slovenske kratke klasike, v nadaljevanju pa še ruski film Dragi tovariši ter koprodukcijski indijsko-nemško-ameriški film Fotograf.