V Novi Gorici se je pričel 28. Hit Open s 149 igralci šaha iz 16 držav sveta

hdrpl

V Novi Gorici se je pričel 28. Hit Open

Danes se malo po 17. uri pričel 28. Hit Open, mednarodni šahovski turnir z najdaljšo tradicijo in najbolj množično udeležbo v Sloveniji. Turnir, ki ga organizira Šahovski klub Nova Gorica v sodelovanju z družbo Hit bo vse do petka, 2. februarja, potekal v konferenčni dvorani Pinta v Hotelu Perla. Udeležuje se ga 94 igralcev na turnirju A in 55 igralcev na turnirju B, skupaj 149 igralcev iz 16 držav sveta, med njimi tudi 9 velemojstrov. Seznam tekmovalcev in program turnirja sta dostopna na spletni strani turnirja www.hitopen.si.

Prva poteza turnirja simbolično pripada gostiteljem turnirja, družbi Hit. Na prvi šahovnici turnirja, za katero sedi madžarski velemojster Ferenc Berkes (igralec z najvišjim ratingom na turnirju – 2613), jo je izvedel mag. Sandi Brataševec, predsednik uprave družbe Hit.

 

V nagovoru igralcem in obiskovalcem je Matjaž Lovišček, predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica izrazil zadovoljstvo ob množični udeležbi na turnirju ter se zahvalil vsem, ki so prispevali k uresničitvi še enega izmed pomembnih dogodkov kluba. Predsednik uprave družbe Hit mag. Sandi Brataševec izpostavil odgovorno vlogo družbe Hit kot zaveznika športa, predvsem tam, kjer se razvoj športnih veščin omogoča mladim. Zahvalil se je prostovoljcem šahovskega kluba za opravljeno delo in zagotovil, da se bomo v Hitu tudi letos, ko obeležujemo 40-letnico poslovanja, izkazali kot odlični gostitelji. Nadaljevanja tradicije turnirja si želijo in podpirajo tudi v Mestni občini Nova Gorica, podžupan Anton Harej je zbrane pozval, da se turnirja udeležijo tudi prihodnje leto, ko bosta Nova Gorica in Gorica skupaj tvorili Evropsko prestolnico kulture. Glavna sodnica turnirja Ana Srebrnič je igralcem natančno predstavila pravila igre na turnirju in jim zaželela uspešno igro.

V avli hotela Perla bo ves čas trajanja turnirja obiskovalcem za igro na voljo velika talna šahovnica, v preddverju dvorane Pinta pa so razstavljena likovna in kiparska dela na temo šaha, ki so jih prispevali otroci šol na Goriškem. Obiskovalcem je na voljo tudi strokovna literatura o šahu. S šahovskimi motivi so polepšali izložbo trgovine Manufaktura v centru Nove Gorice, na ogled turnirja pa vabi tudi izložbeno okno Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Tudi tokrat so se izkazali Perlini slaščičarji in za vse ljubitelje šaha pa tudi tiste, ki jim šah ni blizu, pripravili posebno sladico #chesscake, ki jo vse do konca turnirja lahko pokusite v kavarni Dolce vita.

 

Spletno uredništvo,

Vir: HIT d.d. Nova Gorica