V Kozani prvi Rotary vinograd v Sloveniji

Foto: Rotary klub Medana-Goriška

Rotary klub Medana-Goriška s sedežem v Goriških Brdih je dobrodelna organizacija, ki že tretje leto zapored zbira sredstva s pridelavo lastnega vina in na ta način pomaga družinam in otrokom v zdravstvenih in socialnih težavah.

Z letošnjim letom so naredili še korak dlje, z uradno otvoritvijo lastnega Rotary vinograda, ki bo poleg osnovnega namena pridelave grozdja služil tudi širjenju dobrodelnosti in večjemu povezovanju s trajnostnimi usmeritvami lokalnega okolja.

Vinograd v letu 2021 doživlja dve prelomnici, umestitev v shemo ekološkega vinogradništva in uradno pridobitvijo naziva prvega Rotary vinograda v Sloveniji. Posebej nas veseli, da so poleg lokalnega okolja povezovalno vinsko zgodbo z dobrodelno noto zaznali tudi v družbi BigBang s finančno podporo izvedbe dogodka,” pravi lastnik vinograda in tajnik kluba Medana-Goriška, Robert Feri in dodaja: „Poudariti moram, da so tudi številni posamezniki prepoznali uspešnost našega poslanstva in delovanja, kar nakazuje iz leta v leto večji interes po udeležbi na dobrodelni trgatvi.“

Foto: Rotary klub Medana-Goriška

V letošnjem letu je klub preko dolgoletnega prijatelja Martine Alme iz vinske kleti Edi Simčič, Jerneja Omahna prejel tudi znatno donacijo sklada Goldman Sachs Gives, ki jo bo v celoti brez posrednikov namenil pomoči najbolj socialno ogroženim družinam v Goriških Brdih in širše.

Rotary klub Medana-Goriška s sedežem v gostišču Bužinel na Plešivem v Goriških Brdih deluje že sedmo leto, čeprav je bil uradno ustanovljen leta 2017. Osnovni dejavnosti kluba sta zbiranja sredstev v okviru dobrodelne trgatve in pridelava lastnega vina, opremljenega s posebno Rotary etiketo v darilni embalaži. Ob pokritju osnovnih stroškov se celoten izkupiček preliva v dobrodelni fond za namen pomoči potrebnim iz lokalnega okolja. Doslej so podprli številne dobrodelne akcije v lokalnem okolju in širše, od vsakoletnega zagotavljanja sredstev za letovanje otrok s posebnimi potrebami na Debelem Rtiču, nakupa defibrilatorjev, neposredni pomoči družinam v najtežjih razmerah pa vse do organizacije koncerta v Bovcu z namenom zbiranja sredstev pomoči potrebni družini pokojnega policista.

Foto: Rotary klub Medana-Goriška

V soboto, 11. septembra je klub uradno odprl lasten vinograd z 2.000 trsi avtohtone rebule posajene v aprilu. Prva trgatev iz novega vinograda je tako najavljena za jesen 2024. Vinograd, ki se nahaja ob glavni prometnici med Vipolžami in Kozano je v lasti družine Feri. Vinograd zaznamuje tudi prepoznavna rumena utrinkovalnica, panoramsko okno s klopjo, postavljeno v okviru čezmejnega projekta Brda-Collio v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda ter italijanskim združenjem „A mare in bici“ (Na morje s kolesom).

Direktorica občinskega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Tina Novak Samec pozdravlja pobude: „Posebej nas veseli velika angažiranost in vključevanje članov kluba v vsakodnevne aktivnosti na področju občine Brda od vaških praznikov, do promocije Brd in briških lokalnih posebnosti, posebnih projektov na področju izboljšav za dobrobit turistov in lokalnega prebivalstva, kot najvažnejšega čuta do sočloveka, ki se izkazuje skozi njihovo dobrodelno noto. Ponosni smo na prvi Rotary vinograd z našo avtohtono sorto rebulo. Gre za še en pomemben vidik vključevanja kluba v celostno promocijo briškega teritorija.“

RF