V kobariškem Tiku napovedali opozorilno stavko: ZA DOSTOJNE PLAČE

Foto: Pixabay

Zaposleni v podjetju Tik iz Kobarida, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo, so za petek napovedali opozorilno stavko. Že dlje časa so namreč nezadovoljni s plačami. Direktorici Petri Borovinšek se stavkovne zahteve ne zdijo upravičene.

Tik, ki je v večinski lasti cerkljanske družbe Certa, zaposluje okrog 150 delavcev. Nekateri delajo v podjetju že 25 let in več. Vseskozi prejemajo zgolj minimalne plače, pa še te na način, da jim delodajalec mesečno obračunava in dodaja dodatek do minimalne plače, v sporočilu za javnost opozarja sekretar posoškega odbora sindikata Skei Vojko Fon.

Ker je ob minimalni plači zelo težko preživeti, so delavci že dvakrat zbirali podpise za napoved stavke. O načinih in načrtih za povečanje plač so se predstavniki zaposlenih in vodstvo regijskega odbora sindikata Skei Posočje že dlje časa pogovarjali s prejšnjim vodstvom. Da opozorilno stavko izvedejo v petek, so se odločili potem, ko je v začetku septembra prišlo do zamenjave vodstva, a z novo direktorico niso našli skupnega jezika, pravi Fon.

Foto: FB Tik Kobarid

Stavko bodo zaposleni v obeh izmenah izvedli v petek med 12. in 16. uro. Z njo želijo vodstvu sporočiti, da se je nujno potrebno dogovoriti o povišanju plač na človeku dostojno raven.

Od 6. septembra vodi Tik vodi Petra Borovinšek, ki je v Kobarid prišla iz Certe. Zahteve zaposlenih se ji ne zdijo upravičene. Pravi, da Tik posluje v skladu s predpisi, zakonodajo in veljavno kolektivno pogodbo in plače izplačuje redno. Po njenem mnenju rezultati poslovanja ne omogočajo povečanja plač in izvzema nekaterih dodatkov iz osnovne plače. Ker si želi zbližati stališča, je jutri popoldan sindikate povabila na pogajanja.