V Italiji obvezno covidno potrdilo za večjo precepljenost in varnejša delovna mesta

Foto: Pixabay

S 15. oktobrom bo v Italiji covidno PCT potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (zeleni potni list) obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. Kršiteljem grozi globa ali celo suspenz.

Z ukrepom želi vlada narediti varnejša delovna mesta in okrepiti kampanijo cepljenja proti covidu-19, pojasnjuje zdravstveni minister Roberto Speranza.

Foto: Pixabay

Covidno potrdilo zahtevajo oz. uvajajo tudi v nekaterih drugih državah. V Sloveniji, ki ima zelo nizko precepljenost, je PCT potrdilo za vse zaposlene v vseh dejavnostih obvezno od srede. V Franciji covidno potrdilo zahtevajo od vseh, ki imajo pri delu stik z ljudmi, v Grčiji se morajo zaposleni, ki niso cepljeni od 13. septembra na lastne stroške enkrat ali dvakrat tedensko testirani.

V skladu z novim zakonom grozi uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila globa v višini od 600 do 1.500 evrov. Neupravičena odsotnost z delovnega mesta, v primeru, da delavec ne bo imel ustreznega PCT potrdila, lahko vodi tudi v suspenz, poročajo italijanski mediji.

Zeleni potni list je v Italiji že sedaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili.

Foto: Pixabay

V Italiji, ki šteje okoli 60 milijonov prebivalcev, se je doslej cepilo 40 milijonov ljudi oz. 65 odstotkov prebivalcev. Želja italijanske vlade je, da bi se jih cepilo še vsaj štiri milijone, da bi dosegli želeno precepljenost.