V Italiji do 15. januarja prehodno obdobje ukrepov: MED VIKENDI VEČ OMEJITEV

Foto: Pixabay

Italijanska vlada je sprejela odlok, ki od srede do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov. V tem času bodo dežele v skladu s sistemom označevanja glede na tveganje za okužbo na delovne dni obarvane rumeno, za vikende, ko bo v veljavi več omejitev, pa oranžno.

Dijaki višjih srednjih šol se bodo v razrede vrnili 11. januarja, v četrtek pa mlajši otroci. Več italijanskih dežel pa se je odločilo za podaljšanje šolanja na daljavo. Kot poroča Primorski dnevnik, bo pouk za dijake višjih srednjih šol v Furlaniji-Julijski Krajini v celoti potekal na daljavo vsaj do 31. januarja. Predsednik te dežele Massimiliano Fedriga bo odredbo o tem podpisal v prihodnjih dneh.

Prihodnji konec tedna bodo na Apeninih znova odpravili možnost prehajanja med občinami. Izjema velja za občine z manj kot 5.000 prebivalci. Gostinski lokali bodo lahko konec tedna ponujali le obroke za s seboj, trgovine pa bodo z izjemo živilskih trgovin in lekarn zaprte. Doma bo mogoče na obisku sprejeti le dva sorodnika ali prijatelja.

Foto: Twitter – Predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte

V Italijo danes prihaja 470.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in Biontech. Gre za drugo pošiljko dobave cepiva, ki jih bodo dostavili neposredno na 294 točk za cepljenje po vsej državi. V prvi fazi cepljenja, ki se je začelo 27. decembra, je Italija upravičena do 3,4 milijona doz cepiva. Doslej so cepili približno 170.000 ljudi.