V Goriških Brdih pričakujejo izjemen vinski letnik

Foto: FB Klet Brda

V Goriških Brdih se zaključuje letošnja trgatev, ki napoveduje izjemno kakovost. Povprečna cena za kilogram grozdja bo letos 60 centov, kar je dobrih 15 odstotkov več kot lani.

V Kleti Brda so prevzeli vse ponujeno grozdje, tako od članov zadruge kot tudi kooperantov. Predelali bodo okoli 7.100 ton grozdja, kar je nekoliko manj od običajne letine. “Pričakujemo, da bo to izjemen vinski letnik,” pravi direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.

Kot pojasnjuje enolog briške kleti Darinko Ribolica, je letošnji pridelek, tako belih kot rdečih sort, kakovostno nadpovprečen: „Brda veljajo v svetu za izjemno področje za bela vina, za rdeča vina pa moramo bolj skrbno izbirati lege s primernimi lastnostmi. Letošnja sončna, suha in ravno prav topla jesen je bila idealna za rdeča vina, ki bodo letos intenzivno obarvana, njihovi tanini pa bodo mehki in dozoreli. Vsi elementi kažejo, da bi se lahko ponovil odličen letnik 2013 ali celo 1983.“

Razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,40 in 1,10 evra. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, pa bo tudi dva evra ali več.

V preteklem letu se je zaradi pandemije covida-19 prodaja vina v tujino, predvsem v Azijo zmanjšala. „Stanje na ameriškem trgu se je hitro izboljšalo, pogrešamo pa načrtovano rast prodaje na kitajskem in japonskem trgu,“ pojasnjuje Peršolja in dodaja, da želijo ta izpad čim prej odpraviti in vsaj na Kitajsko ponovno dvigniti prodajo vsaj na takšno raven kot pred pandemijo. Velik izpad prodaje so zabeležili tudi v gostinstvu, nekoliko pa se je povečala prodaja v slovenskih trgovinah.