V Goriških Brdih bodo gradili terme: S POGLEDOM V BENETKE

Foto: FB Goriška Brda

Zamisel o gradnji term Brda je stara že dobro desetletje. Na zadnji seji briškega občinskega sveta so se svetniki seznanili z njeno zadnjo idejno zasnovo. Projekt naj bi bil vreden okrog 50 milijonov evrov, zanimanje za naložbo vanj, pa naj bi bilo po besedah župana Franca Mužiča precejšnje.

Posebnost idejnega projekta je 45-metrski jekleno-steklen razgledni stolp, s katerega se bo videlo daleč naokoli, celo do beneškega Trga svetega Marka.

Foto: Pixabay – Benetke

Idejna zasnova po zamisli arhitekta Aleša Prinčiča predvideva umestitev term med Medano in Fojano, tako da bi obiskovalcem in stanovalcem načrtovanega turističnega kompleksa ponujala razglede na vse strani. Najresnejši naj bi bili pogovori s slovensko-ruskimi lastniki podjetja. S konkretnimi projekti naj bi začeli v mesecu ali dveh.

Foto: Pixabay (fotografija je simbolična)

Kompleks, kot si ga je zamislil arhitekt, želi uporabiti elemente briške pokrajine, kot so terase, z uporabo materialov, kot je opeka, pa se približuje briški tradiciji. Vodo bodo črpali iz bližnjih vrtin, če bo potrebno, pa jo bodo dogrevali s toplotnimi črpalkami.

Foto: FB Goriška Brda

Poleg zdraviliških uslug nameravajo v turističnem kompleksu ponujati tudi sprostitvene dejavnosti, lahko tudi medicinske usluge. Hotelski del naj bi imel od 250 do 260 postelj, nekaj naj bi bilo apartmajev, ki jih bodo ponudili zasebnim vlagateljem, ter del kot dom starostnikov. Poleg bazenov bodo ponujali možnosti kongresnega turizma, manjših trgovinic ali tržnice ter s tem priložnosti tudi za prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Uredništvo