V goriški regiji najslabša epidemiološka situacija: TEŽAVE NA MEJI

Foto: EČ (Regijski štab CZ za severno Primorsko)

Goriška regija še naprej prepričljivo vodi tako po 7 kot tudi 14-dnevni pojavnosti okužb na 100.000 prebivalcev. Italija zaostruje ukrepe pri vstopu v državo.

Iz Italije prihajajo novice o še hujšem zaostrovanju ukrepov in uvedbi petdnevne karantene za vse, ki bodo vstopili v državo, tudi iz članic Evropske unije.

Vir: Vlada RS

Trenutno sta v goriški regiji najbolj na udaru mestna občina Nova Gorica s kar 405 aktivnimi okužbami in občina Vipava, ki ima najvišjo 14-dnevno pojavnost. Najnižjo pojavnost na 100.000 prebivalcev ima občina Idrija, ugodnejšo epidemiološko situacijo pa imajo tudi v občinah Cerkno, Kobarid in Bovec.

Težave se pojavljajo tudi na državni meji z Italijo. V primerjavi s prvim valom epidemije gre tokrat za „mehkejšo“ zaporo, saj ni fizičnih betonskih zapor, ampak  le znak stop in obvestilni zapis. Kontrole policije obeh držav so tu občasne. Nekateri vozniki, pa tudi pešci in kolesarji ne upoštevajo znakov in vseeno prečkajo mejo, kar je brez dovoljenja prepovedano in kaznivo.

Foto: Ervin Čurlič (Regijski štab CZ za severno Primorsko)

Na ožjem Goriškem sta vzpostavljeni dve kontrolni točki za vstop in izstop iz države: na nekdanjem mejnem prehodu Vrtojba, ki je odprt cel dan (tam je največ tranzitnega tovornega prometa) in nekdanjem maloobmejnem prehodu Solkan, ki obratuje med 6. in 21.uro. Tam se izvaja tudi testiranje za vse, ki dnevno zaradi službenih oz. šolskih obveznosti prehajajo mejo. Druge cestne povezave med  Slovenijo in Italijo na Goriškem so zaprte oz. so dovoljene le dvolastnikom.