V Gorici shoda neofašistov in antifašistov: BREZ SREČANJ

Foto: ML

Danes so imeli v Gorici shod italijanski neofašisti, somišljeniki odreda X Mas in skrajno desničarskega gibanja CasaPound. Na drugi lokaciji v Gorici je potekal protishod nasprotnikov fašizma.

Prihod zagovornikov fašizma v Gorico in njihov protest ob obletnici bitke na Trnovem je tudi letos sprožil burne odzive tako v Italiji kot tudi v Sloveniji. V znak protesta proti občinski oblasti v Gorici, da je sprejela predstavnike odreda X MAS, so se na drugi lokaciji v Gorici zbrali tudi predstavniki antifašističnih organizacij.

Pred shodom neofašistov v Gorici se je oglasil tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in opozoril, da so tovrstne provokacije nevarne in jih ne smemo podcenjevati.

Shoda odreda X MAS in skrajno desničarskega gibanja CasaPound naj bi se po navedbah prisotnih predstavnikov italijanske policije udeležilo okrog 30 ljudi. Na shodu so stali v popolni tišini, delegacija X MAS pa se je udeležila sprejema na goriški občini. Na drugem delu Gorice se je antifašističnega shoda udeležilo okrog 200 ljudi. Ob glasbi partizanskih pesmi so zbrane nagovorili predstavniki Zveze italijanskih partizanov in drugih organizatorjev shoda.