V drugem krogu 56 županov: ŽENSKE ZA MOŠKE

Foto: Pixabay

Po delnih neuradnih izidih se je nedeljskih lokalnih volitev udeležilo 51,17 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila volilna udeležba 47,69 odstotna, v novogoriški 48,52 odstotna. V drugem krogu 2. decembra bodo župane volili še v 56 občinah, od tega 6 v Goriški regiji.

Volilne komisije v občinah s primerljivim številom volivcev različno hitro štejejo glasove, se je pokazalo ob nedeljskih volitvah. Na ministrstvu za javno upravo, ki zagotavlja informacijsko podporo poudarjajo, da je štetje glasov in vnos podatkov v domeni občinskih volilnih komisij. Aplikacija je vseskozi delovala nemoteno, zagotavljajo.

V prvem krogu županskih volitev je bilo izvoljenih 17 žensk oziroma slabih 11 odstotkov. Med 112 kandidati, ki se bodo v 56 občinah pomerili v drugem krogu, je žensk le osem oziroma dobrih sedem odstotkov. Očitno pripadnice nežnejšega spola v politiki bolj zaupajo moškim kandidatom. Najmlajši izvoljeni župan šteje 28 let, naziv najstarejšega pa si delita dva 75-letnika.

Foto: HL

Po številu že izvoljenih županov SLS ohranja primat med strankami, saj je bilo od 51 županov, ki jih je kandidirala, že izvoljenih 23 kandidatov. Največ svetnikov je dobila SDS, in sicer 537. Na drugem mestu po številu županov in svetnikov je SD, ki je dobila v prvem krogu 14 županov in 335 svetnikov. Kar 87 že izvoljenih županov pa je kandidiralo s podpisi volivcev kot neodvisni kandidati.